Katja Vesselbo Døssing: Dem som ingen ser

Forfatteren bygger videre på et faktuelt grundlag og giver historierne et par ekstra lag med action og dramatik, og det gør bogen ekstra spændende, uden at sløre de bagvedliggende alvorlige emner som politisk cover-up, magtbegær, magtfuldkommenhed og problemerne med behandlingen af anbragte børn og unge. En relevant og spændende bog.

Fra bogens bagside:
En skandale i den danske regering afsløres. En teenagepige forsvinder fra et opholdssted for anbragte børn. Den unge journalist Vincent Sommer begynder at undersøge forbindelsen mellem de to sager og kommer på sporet af et brev, der afdækker sandheden om den forsvundne pige.

Vincent Sommer tvinges til at grave dybt i affæren, og sammen med den pudsige freelancer Fanny Olin kaster han sig ud i en farefuld kamp for at afsløre de hemmeligheder, som nogen vil gøre alt for at holde skjult.

 

Min anmeldelse:
Jeg interviewede i 2017 forfatteren i anledning af hendes første bog “Andre folks børn”, som jeg efterfølgende anmeldte HER http://blog.drustrup.dk/#post57. Jeg syntes, bogen var både spændende og rørende, så var ikke i tvivl, da jeg fik tilbudt at anmelde denne nye bog fra forfatteren.

De to bøger ligner på flere måder hinanden. De rummer begge historier om børn og unge, der ikke bliver behandlet godt. De er begge inspireret af faktiske sager, og de bygger også på grundig research. Desuden er begge bøgers handlinger med tråde til den centrale magt Christiansborg, og her er forfatteren også på hjemmebane som tidligere ansat journalist der.

Bogen er skrevet inden den faktiske sag om de forfærdelige forhold på den nordsjællandske kostskole Havregården, og det viser forfatterens blik for, hvor problemerne er for de udsatte børn og unge. Den politisk baserede konspirationshistorie er ifølge forlagsmeddelelsen inspireret af en faktisk skandalesag fra amerikansk politik.

Som forfatter bygger journalisten Katja Vesselbo Døssing videre på det faktuelle grundlag og giver historierne et par ekstra lag med action og dramatik, og det gør bogen ekstra spændende, uden at sløre de bagvedliggende alvorlige emner som politisk cover-up, magtbegær, magtfuldkommenhed og problemerne med behandlingen af anbragte børn og unge.

Journalisten Vincent Sommer er den gennemgående hovedperson i bogen, der fortælles kronologisk med mellemstykker i form af brudstykker af en personlig fortælling af en af de unge fra institutionen. Dertil kommer interessante bipersoner, som det også kunne  være interessant at læse om senere. Som handlingen skrider frem, øges actionniveauet, og voldsomme begivenheder eskalerer til et niveau, som i højere grad er er set i film og actionthrillere. Det er rigtigt underholdende, men det svækker efter min mening troværdigheden en anelse i forhold til de mere alvorlige problemer, bogen tager op. Spændingen betød dog også, at klokken blev rigtigt mange, inden jeg helt nødvendigt var færdig med at læse bogen.

Hvilken genre er det så? Det er ikke i min optik en krimi, selv om meget af handlingen er dybt kriminel, og forlaget kalder den da også en spændingsroman. Jeg synes ikke, det dækker godt nok, så jeg vil foreslå den genrebetegnelse, forfatteren og jeg på Krimimessen fandt frem til på den første bog. Den dækker også denne nye bog: dramadokumentarisk samfundspolitisk spændingsroman.

Jeg giver gerne bogen 8 skydeskivepoint på min egen blog og 4 krimihjerter her: fire krimihjerter

Katja Vesselbo Døssing
Dem som igen ser
Byens Forlag, 2020
325 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PER DRUSTRUP LARSEN  –  DRUSTRUPS BOGBLOG

Har du læst den? Hvad synes du?