“Kirurgen” af Tess Gerritsen – Anmeldt af Jan Findal

ItemImageY7TNFOPR

Forlaget “Jentas”  beskrivelse

HAN VED PRÆCIS, HVOR DET GØR ONDT. Han sniger sig ind i kvinders hjem om natten og lister lydløst ind i værelserne, hvor de ligger og sover, men snart vil vågne op til et levende mareridt. Hans metodes præcision antyder, at der er tale om en gal læge, hvad der får aviserne i Boston til at kalde ham ’Kirurgen’. Med kriminalassistenterne Thomas Moore og Jane Rizzoli i spidsen må politiet opsøge offeret for en næsten identisk forbrydelse – for to år siden nedkæmpede og dræbte lægen Catherine Cordell sin overfaldsmand, inden han kunne nå at fuldføre sit forehavende. Men denne nye morder genskaber med uhyggelig akkuratesse detaljerne omkring overfaldet på Cordell. For hvert nyt mord er det, som om han håner hende og indsnævrer afstanden fra hendes arbejdsplads til hendes hjem. Og hverken Moore eller Rizzoli kan beskytte Cordell mod en hensynsløs morder, som tilsyneladende kender – og svælger i – den hemmelige frygt hos de kvinder, han dræber.

Anmeldelse

”Kirurgen” er en utrolig spændende thriller. Den er også temmelig bloddryppende, idet den er meget beskrivende i de grufuldheder, der overgår den modbydelige morders ofre.

Som det altid gør sig gældende med sådanne beskrivelser, synes nogle læsere om det, og andre absolut ikke. For mit eget vedkommende er jeg hverken for eller imod. Er beskrivelserne der, så er det OK, men det vil heller ikke gøre noget, hvis de er mindre udpenslende.

Bogens persongalleri er glimrende, og personerne er godt beskrevet. Jeg hæfter mig ved, at den kvindelige efterforsker – og en af hovedpersonerne – Jane Rizzoli ikke accepteres fuldt ud af alle sine mandlige kolleger. Hvorvidt dette er også gør sig gældende i virkelighedens verden, ved jeg ikke. Det skal dog lige bemærkes, at ”Kirurgen” udkom i USA i 2001, og meget kan selvfølgelig have ændret sig.

Selv om Jane Rizzoli også er noget irriterende ind imellem, er hun er et godt modstykke til den anden hovedperson, kollegaen Thomas Moore, som af sine andre kolleger omtales som ”Sankt Thomas”. Det siger lidt om, hvordan han er, nemlig den, der altid gør alting rigtigt og så alligevel ikke i dette drama.

Handlingen ses fra forskellige personers synsvinkel. Det gør sig godt. Ikke mindst fordi også morderens synsvinkel er med. Han er i sandhed ”en grim ka’l”.

Politiarbejdet er troværdigt. Det skal i den forbindelse konstateres, at der er sket store tekniske fremskridt fra 2001 til nu. Fx omtales det, at der benyttes kassettebåndoptager.

Godt nok er bogen en thriller, men også almen menneskelige problemer er en del af handlingen. Fx hvordan voldtægter sætter sig uudslettelige psykiske spor i ofret. Det omtales også, hvordan savnet af en afdød ægtefælle er svær at komme over.

Alt er ikke gru og elendighed. Der er også plads til lidt kærlighed i bogen.

Fem krimihjerter

 

Anna-Luisas anmeldelse;

Jeg fik kirurgen anbefalet af en læseglad veninde som næsten ikke havde sovet før bogen var læst til ende, så jeg startede på denne amerikanske thriller med tårnhøje forventninger.

Det tog mig lige et par kapitler at komme ind i skrivemåden, lægesproget og de forskellige personer, og så var jeg ellers bare solgt!

Kirurgen er en page-turner i ordets sandeste forstand – du skal kun starte på den hvis børnene er store nok til at klare sig selv indtil du er færdig, for du lægger den først fra dig når du er færdig.

Ond, grusom, uhyggelig – ingen tvivl om at den næste skal læses også.

Fem krimihjerter

Har du læst den? Hvad synes du?

Comments

 1. Jeg siger det bare lige med det samme. Jeg har fået en ny forfatter på min absolutte topliste. Jeg er fan af Tess Gerritsen. Kirurgen lægger hårdt ud allerede fra første side, hvor vi får morderens kyniske tanker serveret . Herfra kører det bare derudaf med masser af uhygge. Der er ingen pauser i det høje tempo ligesom der heller ikke holdes pauser i den snigende gru der præger hele bogen.

  I Kirurgen møder vi første gang kriminalassisterne Thomas Moore og Jane Rizzoli. De står overfor, at skulle opklare et brutalt mord, hvor morderen skærer livmoderen ud på sine ofre og herfter skærer halsen over på dem og lader dem drukne i deres eget blod. Flere år tidligere, var en morder på spil med nøjagtigt det samme MO, men denne morder blev skudt af et af sine ofre. Hvorfra kender denne nye morder de præcise detaljer, som aldrig er blevet offentliggjort og hvordan kan det være, at han nu igen jager den overlevende kvinde, som skød og dræbte morderen fra dengang?

  Hovedpersonerne Moore og Rizzoli er vidt forskellige. Moore er sympatisk, varm og rar. Rizzoli er sur og mandehadsk og jeg brød mig egentlig ikke særlig meget om hendes personlighed. Alligevel vinder hun på sin helt egen måde. Den overlevende kvinde, Dr. Cathrine Cordell, spiller også en ret stor rolle i bogen og hendes person er også en man har lyst til at følge.

  Der er langt mellem bøger som denne. Krimier der giver en konstant gysen i hele kroppen, et højt tempo og et plot der ikke er til at regne ud. Kirurgen er støvsuget for tilfældigheder og der er en snørklet men meningsfuld, forklaring på alt hvad der sker. Er du til forfattere som Chris Carter, Cody McFadyen og Donato Carrisi – kan du som mig ikke få det blodigt og uhyggeligt nok, så er jeg sikker på, at denne bog vil være noget for dig.

  5 kæmpe krimihjerter

  Tine7 Team krimifan og http://www.krimitanker.blogspot.com