Kobberslottet af Lotte og Søren Hammer

I krig er det svært at skelne ven fra fjende.

I Kobberslottet følger vi den dansk-jødisk Kassandra fra København, der besøger sin stenrige bedstefar i Polen, da Tyskland og Sovjetunionen invaderer landet, og hun ikke kan vende hjem til Danmark. Umiddelbart før den russiske hær når frem, gør arbejderne i bedstefaren kobbermine oprør mod deres usle og fornedrelse levevis. Kassandra lever et år under feudale forhold i den russiskbesatte del af Polen, indtil Nazi-Tyskland invaderer Sovjetunionen. Derefter bliver hun af tyskerne sendt til Den Jødiske Ghetto i Warszawa.

Kobberslottet er andet bind i serien Venner og fjender, der udspilles i årene 1939-45. Vi følger en ung dansk-jødisk kvinde fra København og en ung dansk-tysk mand fra Grænselandet under deres rejse gennem krigens brændpunkter.

 

Kobberslottet er en fantastisk fortælling om en ung pige fra den danske middelklasse der sammen med sin storebror inviteres til Polen i anledning af deres morfars fødselsdag.

De to børn bør i København med deres får. Efter moderens død tæller familien kun de 3 og børnene har aldrig været uden for landets grænser, da faren en dag kalder familien sammen til et uhørt stykke chokolade og brevet fra deres morfar.

Deres morfar fylder 70år og har længe drømt om at samle sine fire børnebørn. Han inviterer derfor de to danske børn til Polen på hans regning. En chaufføren vil hente dem og sørge for at følge dem hele vejen til Polen, hvor de også skal forbi Warszawa for at hilse på deres morbror, der er minister og meget travl og magtfuld.

Børnene overrumplet af den rigdom de møder da de ankommer til hotellet i Polen og møder deres onkel. Han sender dem på shopping med en af sine sekretærer, der skal sørge for at de er præsentable inden rejsen fortsætter. Kassandra har svært ved at hun, som spiller og sparer derhjemme, for at få råd til en funklende ny kjole til hele 14 kroner, nu står i Warszawa bedste butikker og prøver den ene kjole efter den anden til over 200kroner stykket!

11kjoler og flere par sko senere tager de tilbage til hotellet for at fortsætte rejsen hjem til deres morfar. Kassandra sover på bagsædet indtil Alexander vækker hende og hun betuttet ser den skønhed der omgiver dem ved ankomsten til Kobberslottet.

I Danmark har Kassandra været en alm skolepige, som grundet sit kloge hoved har hjulpet familien med en ekstra indtægt som oversætter af polske og russiske dokumenter – hendes mor lærte hende nemlig begge sprog inden hun døde og Kassandre har gjort alt for at vedligeholde sin kunnen.

Da de ankommer til Kobberslottet står en skare af tjenestefolk klar på slottets fortrappe sammen med deres morfar og ene kusine. Begge børn får hver anvist et værelse større en lejligheden i København, og de har svært ved at forstå deres held.

Dagene går sin gang i de smukke omgivelser og børnene lærer deres kusiner og morfar at kende. Men pludselig varsles krig, og morfaren vil sende de to børn hjem til Danmark inden grænserne lukker. Kassandra modsætter sig dog hårdnakket – hun vil ikke rejse fra sine to kusiner, og de flygter derfor sammen mod syd for at undslippe den vej. Desværre har tidligere og undslupne fanger kendskab til den samme rute, og den lille flok overfaldes af 3 brutale banditter.

Kobberslottet er en eventyrlig og barsk historie om en moderløs pige fra trange kår, der har arvet sin mors politiske forståelse og skarpe hjerne, og som forstår at bruge begge dele.

Jeg bliver sjældent så opslugt af en bog som jeg har været af denne og den får mine varmeste anbefaling.

Den er hård. Den er brutal. Den er barsk. Men den fortæller også en historie om mod.

Det her er en serie vi alle burde læse, som påmindelse om hvad tidligere generationer har været igennem.

Jeg har armene overhovedet og ryster allerede af abstinenser efter den næste, som desværre ikke er udkommet endnu.

Læs den!

Fem krimihjerter@Annaluisasverden (bogen får 6stjerner på min egen side. Hvor skalaen går lidt højere op)

Har du læst den? Hvad synes du?