“Kold angst” af Mads Peder Nordbo

Denne bog er anmeldt både af Betina Nielsen, Jan Findal, og Anna-Luisa Alonso og Tine Færch

Forlagets beskrivelse:

Kold angst er den selvstændige fortsættelse af bestselleren Pigen uden hud, som er solgt til oversættelse i 17 lande.

Tupaarnaq er vendt tilbage til Nuuk for at hjælpe sin eneste ven, Matthew Cave, med at finde hans halvsøster, Arnaq, som er forsvundet under en weekendtur til den afsides beliggende og forladte by Færingehavn. Blodsporene i et af de faldefærdige huse taler deres tydelige sprog, men det er først, da Arnaqs mor får et opkald fra den skrækslagne og afkræftede Arnaq, at det for alvor står klart for alle, at der er ved at ske en forfærdelig forbrydelse.

Matthews far, Tom, var som ung soldat på Thulebasen en del af et hemmeligt eksperiment, der endte fatalt. Tom blev mistænkt for det går op for Matthew, at han selv er en brik i et spil, der handler om liv og død, magt og kontrol, og han mærker et støt stigende pres fra både Grønlands politi og det amerikanske militær, der også vil have fat i Tom.

Sideløbende kæmper Matthew i blinde for Arnaqs liv og forsøger samtidig at tale Tupaarnaq til fornuft , så hun ikke gør op med sin egen fortid på en måde, der kan ende med overlagt mord

Betina Nielsens anmeldelse:

Da journalist Matthew Caves’ halvsøster Arnaq forsvinder sammen med 3 kammerater efter en tur til  en forladt bygd beslutter Matthew sig for, at lede efter dem. Tupaarnaq kommer Matthew til undsætning, og med hendes plettede fortid, er det utraditionelle metoder, hun tager i brug.

Ret hurtigt går det op for Matthew at denne sag har forbindelse til en gammel Thule sag, hvor der blev afprøvet hemmelig medicin. Denne sag endte med tre døde forsøgspersoner, hvor Matthews far Tom var den ene af dem. Han blev beskyldt for at have forvoldt de to andres død, inden han tog livet af sig selv.

Det er bestemt ikke ufarligt at begynde at pille ved denne gamle sag, da sandheden er for omkostningsfuld for en del mennesker.

Matthew og Tupaarnaq er oppe mod mange uventede fjender, der er fyldt med så meget ondskab, at ens egen fantasi ikke slår til.

Hold nu op. Med en total nærmest umulig overskudsagtig overlegenhed, har Mads Peder Nordbo fået kreeret en fantastisk toér til “Pigen uden hud”.

Han fortsætter sin stil med, at skrive en spændende krimi historie, samtidig med at han tager fat på et af de tabubelagte emner fra Grønland. Man er godt klar over, at han kun lige skraber på toppen af isbjerget, da der er undertoner af, hvad der venter os af bjerget under vandoverfladen.

Det er aldrig rart at læse om børn, der misbruges og mænd der ikke regner andre end deres eget liv for noget. Andre krimier er på en måde meget fjerne fra vores dagligdag (heldigvis), men her bliver vi mindet om, at dette er fakta  for alt for mange i Grønland.

Ens blod fryser langsomt til is, mens man læser. Både fordi Grønlands kolde, men fantastiske, klima er så velbeskrevet, men især fordi de grusomheder, der langsomt afsløres for en,  går ind og rammer der, hvor det kan mærkes allermest.

Efter endt læsning af “Kold angst”, skal jeg lige bruge et par dage til at ryste ubehaget af mig og fordøje handlingen. Det er en af de slags fantastiske bøger, man vil huske lang tid efter endt læsning.

Fem krimihjerter

Jan Findals anmeldelse

Forlagets beskrivelse:

”Kold angst” er den selvstændige fortsættelse af Mads Peder Nordbos bestseller ”Pigen uden hud”, som er solgt til oversættelse i 17 lande. Den grønlandske kvinde, Tupaarnaq er vendt tilbage til Nuuk for at hjælpe sin eneste ven, journalisten Matthew Cave med at finde hans halvsøster, Arnaq, som er forsvundet under en weekendtur til den afsides beliggende og forladte by Færingehavn. Blodsporene i et af de faldefærdige huse taler deres tydelige sprog, men det er først, da Arnaqs mor får et opkald fra den skrækslagne og afkræftede Arnaq, at det for alvor står klart for alle, at der er ved at ske en forfærdelig forbrydelse. Matthew og Arnaqs far, Tom var som ung soldat på Thulebasen en del af et hemmeligt eksperiment, der endte fatalt. Tom blev mistænkt for dobbeltdrab og tvunget til at flygte og leve i skjul.

I forbindelse med Arnaqs forsvinden vækkes den gamle Thule-sag til live, og det går op for Matthew, at han selv er en brik i et spil, der handler om liv og død, magt og kontrol, og han mærker et støt stigende pres fra både Grønlands politi og det amerikanske militær, der også vil have fat i hans far Tom. Tilligemed at Matthew i blinde kæmper for Arnaqs liv, forsøger han samtidig at tale Tupaarnaq til fornuft, så hun ikke gør op med sin egen fortid på en måde, der kan ende med overlagt mord.

Anmeldelse

”Kold angst” er både en fantastisk spændende thriller og en uhyggelig gyser. Samtidig giver den en særdeles fin beskrivelse af den grønlandske natur, foruden at man på bedste vis også får beskrevet forskellige grønlandske miljøer. Man mærker virkelig Grønlands sjæl igennem Mads Peder Nordbos dybe fascination af landet.

For at få det fulde udbytte af ”Kold angst” er jeg af den klare mening, at man først bør læse ”Pigen uden hud”, selv om ”Kold angst” bliver beskrevet som en selvstændig fortsættelse. Meget af det, der sker i ”Kold angst” tager nemlig udgangspunkt i ”Pigen uden hud”.

Hovedpersonen Matthew Cave, som vi kender fra ”Pigen uden hud”, leder efter sin forsvundne halvsøster Arnaq – ja og også deres amerikanske far, der har været soldat på Thulebasen.

I ”Kold angst” mixer Mads Peder Nordbo fortid og nutid. Handlingen, der foregår i fortiden – nærmere bestemt 1970 – beskriver nogle medicinske forsøg med mennesker netop på Thulebasen. Forsøgene forløber bestemt ikke som forventet.

På meget skræmmende vis beskrives, hvordan skruppelløse mennesker vil forsøge at drage egen fordel af de medicinske forsøg.

En del af handlingen i 1970 foregår i underjordiske gange og lokaler under den forladte by, Færingehavn. Hernede viser hensynsløse mennesker sig fra deres absolut værste side. Hvad de udsætter andre mennesker for er uhyggeligt og modbydeligt ud over alle grænser.

De samme underjordiske lokaliteter indgår også i den nutidige handling fra 2014, hvor fortid og nutid kommer til at hænge sammen.

Mads Peder Nordbos beskrivelser af bogens personer er virkelig gode, man kommer godt ”ind i hovederne på dem”. Det gælder bl.a. hovedpersonen Matthew, som virkelig får sit at se til, når han skal finde hoved og hale i de tildragelser, der sker omkring ham.

Flere af personerne er absolut ikke, som folk er flest, men interessante er de. En af dem er  Tupaarnaq, den grønlandske pige, som Matthew lærte at kende i ”Pigen uden hud”. Hun gør stort set, det der passer hende og ofte blæser hun på konsekvenserne.

Religiøse kristne fanatikere spiller også en væsentlig rolle. Bestemmende politiske personer med ikke rent mel i posen bliver man også præsenteret for.

Interessant er det også at læse om Kinas interesse for at få mulighed for råstofsudvinding i Grønland.

Meget af det, der sker i bogen, kan i høj grad være med til at skabe KOLD ANGST på den ene eller anden måde.

Jeg synes, der er en del tråde at holde rede i, men hvis man arbejder på sagen, så går det.

Der er mange voldsomme, barske og actionprægede elementer i bogen, men jeg synes, de indgår på god vis i handlingen, og så er de i den grad spændingsskabende.

Jeg er meget spændt på at læse den næste bog fra Mads Peder Nordbos hånd. Bogens titel ligger allerede klar. Fem krimihjerter

Politikens forlag 2018 – 366 sider

Findals krimiside

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Anna-Luisas anmeldelse:

Jeg er vild med det arktiske univers Mad Peder Nordbo skaber i sine bøger – man kan i den grad leve sig ind i naturens barskhed og se for sig hvordan klima og de isolerede forhold, som nogle lever under giver udfordringer af en anden grad en man kender herhjemme. Man fornemmer en form for “wild West” hvor sheriff’erne bestemmer og meler deres egen kage, når muligt.

Jeg synes Mads Peder Nordbo er en excellent fortæller, og man får hurtigt følelsen af, at jer er en forfatter der har gjort sin research godt.

Jeg synes Pigen uden hud, var en af de bedste krimier jeg læste i 2017, og måske har mine forventninger til Kold angst været for høje – i hvert fald blev de ikke indfriet.

Bogen leverer ikke helt samme tempo – jeg synes der er tider hvor der bruges for meget krudt på den amerikanske militærstation ift hvad jeg synes er nødvendigt for mig som læser – andre med større samfundspolitiske interesser vil måske være uenige, men jeg synes til tider den blev en smule for tung.

Jeg synes dog ligesom Pigen uden hud at denne også belyser en særdeles vigtig virkelighed, som desværre er hverdag for flere børn i Grønland. Overgreb, vold og korruption.

En vigtig krimi, med dybere indhold end de andre. Læs den.

fire krimihjerterAnnaluisesverden

 

Tine Færchs anmeldelse:

Kold angst, er 2. del i serien om journalisten Matthew og hans grønlandske veninde Tupaarnaq. Jeg kunne virkelig godt lide første del, ”Pigen uden hud”, så jeg har glædet mig til denne. 

Endnu engang får vi en bog med masser af stemning. Dyster stemning fortrinsvis. Det er som om alt det grumme ligger og lurer under overfladen og vi får lov at løfte sløret for noget langt større. Vi runder endnu engang det seksuelle misbrug der finder sted mod de grønlandske børn og der afsløres hvor magtpåliggende det er for nogen, at Grønland bliver et selvstændigt land og hvor stor en indsats andre gør, for at undgå netop dette. Virkelig spændende læsning.

I Kold angst, er der mere decideret krimi end der var i forgængeren. Vi følger en gruppe amerikanere på Thulebasen tilbage i 1990. De er i gang med et forsøg. Et forsøg på mennesker, hvor udfaldet kan have fatale konsekvenser for de medvirkende. Samtidig et virkelig spændende eksperiment, som også satte tanker i gang hos mig. Sideløbende er vi tilbage i nutiden, hvor journalisten Matthew, modtager et brev fra sin far. En far som har været død og begravet i flere år. Da Matthews nyfundne søster forsvinder, starter jagten … men på hvem?

Jeg var godt underholdt hele vejen igennem bogen. Den er særdeles spændende og velskrevet. Den er interessant, tankevækkende og meget relevant. Den er grum på en måde, som sender følelserne i maven. Matthew kan man ikke andet end synes om!

Den forrige bog, kaldte jeg autentisk. Det vil jeg også mene at denne er, selvom den er krydret med mere egentlig krimi end sin forgænger. Jeg lander den på 4 stivfrosne krimihjerter, fordi den trods alt – efter min smag – mangler noget gys og uhygge på udspekuleret morder-måden.

fire krimihjerter

Tine – Team Krimifan og Frk. Tines krimitanker

Har du læst den? Hvad synes du?