Bogen er anmeldt af Tine Færch og Per Drustrup Larsen
I kvinden før, følger vi to forskellige personer. Bogen er bygget op over to perioder, så den ene halvdel er det Før: Emma og den anden halvdel er det Nu: Jane. De skiftedes til at fortælle, så vi på den måde får et rigtig fint indblik i, hvad de hver især går igennem, i løbet af deres tid i huset på Folgate Street 1. Begge kvinder har oplevet svære ting for nylig. Den ene mistede sin lille datter ved en dødfødsel og den anden har været udsat for et groft overfald i eget hjem. Begge har brug for store forandringer i deres liv, hvilket måske er grunden til, at de indvilliger i, at flytte ind i huset på Folgate Street 1. Et hus, som har mere end 200 regler man skal overholde, for at få lov at bo der. Fx må der ikke være nips i huset og heller ingen bøger. Der må ikke rode, der må ikke være billeder og man skal indvillige i, at svare på spørgsmål via den elektroniske husholderske, hvis man gerne vil opretholde alle funktioner i huset, såsom varmt bad eller strøm til komfuret. Husets arkitekt er en flot mand og som læsere, finder vi snart ud af, at det er en helt særlig type kvinder han lader flytte ind i huset.
De første to trediedele af bogen, var der et konstant højt spændingsniveau. Jeg måtte bare vide hvad hemmeligheden var. For man ved der ligger noget og lurer, som man bare ikke har set komme. Der kommer da også et par overraskelser undervejs, men jeg må indrømme at min interesse faldt lidt hen mod slutningen. Jeg blev lidt ligeglad med hvordan det egentlig hænger sammen med ham Edward og om Emma i virkeligheden blev myrdet. Vi ved fra start, at hun er død, så jeg har ikke afsløret noget, ved at fortælle den del.
Jeg ligger og svæver lidt mellem 3 og 4 hjerter. Jeg må indrømme, at jeg sad lidt med følelsen af en spænding der ikke blev forløst. Som om den mere bare gik op i røg. Samtidig synes jeg psykologien i bogen var virkelig godt gennemtænkt. Specielt Janes bevæggrunde sidst i bogen, kom bag på mig. Jeg synes egentlig også, at idéen med det her elektronisk styrede hus, er ret genial.
Alt i alt en super god bog med et fedt koncept. Forvent ikke nogen vild thriller, men trods alt et par rigtig gode overraskelser undervejs. Jeg er temmelig sikker på, at det bliver en vanvittigt spændende thriller, når bogen bliver til film – og det gør den heldigvis!!
Tine – Team Krimifan & Frk. Tines Krimitanker
______________
Per Drustrup Larsens anmeldelse:
“Kvinden før” hedder Emma, og hun er den ene hovedperson i denne spændende, psykologisk thriller, mens Jane er “kvinden nu”. I vekslende kapitler med de to som hovedpersoner oplever vi som læsere deres indflytning og liv – Jane et godt stykke tid efter Emma ikke bor der mere – i den højteknologiske, strømlinede og voldsomt minimalistiske lejlighed, hvor de har accepteret den excentriske arkitekts mere end 200 ufravigelige husregler.
Nysgerrigheden pirres lige fra begyndelsen. Hvorfor flytter de unge kvinder ind, hvad foregår der, og hvorfor foretager de sig i høj grad det samme. På forsiden står der også: Alt, der er dit, var engang hendes”. Spooky.
Plottet er skruet rigtigt godt sammen, og det er spændende, samtidig med at der tages emner op som perfektionisme og den helt specielle arkitektur – samt andet som det vil være en skam at afsløre for ikke at ødelægge læsningen.
Situationen opleves angstfyldt af kvinderne, og thrillerstemningen dukkede også op for mig, mens jeg fulgte historiens udvikling og det næsten parallelle forløb, de to kvinders liv får i lejligheden, og det er svært at få stoppet læsningen, men den er lidt rigeligt lang og intensiteten falder for mig lidt til sidst, men både spændende og interessant er det!
Proxemik i thrillerform.
J.P.Delaney er et pseudonym, og bogen er under filmatisering.
Jeg har givet 8 skydeskivepoint på min egen blog Drustrups Bogblog – og 4 krimihjerter her:
J.P. Delaney
Kvinden før
Lindhardt og Ringhof, 2017
399 sider