Det er en bagende hed sommer i Boston. Byens plager forstærkes yderligere af en række chokerende forbrydelser, som ender i bortførelse og død. Fremgangsmåden peger på én mand – Kirurgen, seriemorderen Warren Hoyt, der er berygtet for delvist at dissekere sine ofre, og som for nylig er blevet sat bag tremmer.

Politiet kan kun formode, at en efterligner er på spil, en sindssyg person, der anvender de samme kirurgiske teknikker, som den galning, han beundrer så højt, benyttede sig af. Det er i hvert fald det, Jane Rizzoli tror. Da hun igen konfronteres med den morder, der gav hende både fysiske og psykiske ar, er hun fast besluttet på at gøre en ende på Hoyt og hans grusomme indflydelse én gang for alle.

Men pludselig bliver Rizzoli selv et mål, da Hoyt undslipper fra fængslet og slutter sig til sin mystiske blodprop i en ondskabsfuld vendetta…

Lærlingen er den direkte efterfølger til Kirurgen, og mine forventninger til bogen var derfor tårnhøje.

Jeg skal ærligt indrømme at de til fulde er blevet indfriet!

Vi er et år fremme i tiden efter Janes sidste møde med Warren Hoyt, men Jane er ikke kommet sig over det han udsatte hende for, og hendes arrede håndflader er et evigt minde om den fare der lurer. Jane bor alene i sin lejlighed og sikrer dagligt at flere slåer er for den lukkede dør, tjekker at ingen gemmer sig i skabene, og i det hele taget lever hun i frygt – selv om hun ikke gerne indrømmer netop det.

Kirurgen bruger sin lægefaglige viden til at undslippe fængslet – og det står hurtigt klart at han og Jane har “unfinished business”.

Krimien er forrygende underholdning fra start til slut – den er så godt som umulig at lægge fra sig.

Bare vent – når du læser den kigger du måske også lige en gang under sengen inden du slukker lyset…

LÆS DEN!

Fem krimihjerter

Betina Nielsens anmeldelse:

Tess Gerritsens “Kirurgen” som udkom sidste år, var helt klart på min top 3 liste af i alt 84 læste krimier 2015.

Nu har jeg så læst efterfølgeren “Lærlingen” , og jeg er stadig ikke færdig med at gyse.

Jane Rizzoli, som man lærte at kende i Kirurgen, er ved at komme sig oven på sit opgør mod Kirurgen. Det er i hvert fald, hvad hun bilder sig selv ind. Dog er hendes dagligdag så præget og styret af hendes oplevelse, at hun er tæt på at bryde sammen.

Det bliver selvfølgelig ikke bedre af, at en række nye mord, har lighedspunkter med Kirurgens modus oparandi, så selvfølgelig sætter det gang i noget i Jane Riz. Kirurgens forbindelser rækker nemlig ret vidt fra fængslet, og for Riz er det uundgåeligt med endnu et opgør.

Gerritsen forstår at skrive, så de små nakkehår rejser sig, og man er næsten åndeløs når bogen er færdig.

Jeg ELSKER, når jeg kan sidde i haven på en varm solskinsfyldt sommerdag og læse, og  bogens handling har den virkning på mig, at jeg bliver så skræmt, at lige jeg må kigge mig omkring, for at vende tilbage til nutiden. Have brug for timeout, men næsten ikke have tålmodighed til det, for at kunne kapere at være i bogen.

Det er det, der for mig kendetegner en krimi ud over det sædvanlige, og Gerritsen har igen ramt plet.

Her er så gennemført beskrevet ondskab og spænding, at du kan mærke, smage og lugte frygten, så læseoplevelsen bliver en tur, hvor hele din krop “læser” med.

Man har næsten lyst til at lukke øjnene, mens man læser, så uhyggelig er den 😉

Tess Gerritsen er et must read for dig, der er vild med en grum og lige til grænsen blodigt beskrevet krimi.  Jeg er SÅ klar på en ny Jane Rizzoli bog, og kan næsten ikke vente.

Fem krimihjerter

 

ANMELDELSE AF JAN FINDAL

Jentas 2016 – 347 sider

Hvis man er til bloddryppende krimier, så er “Lærlingen” helt bestemt sagen. Man får en nærmest minutiøs gennemgang af gerningssteder samt en grundig beskrivelse af de myrdede. Desuden får man efterfølgende en intens indføring i, hvad der sker når offeret obduceres.

Man kan altid stille sig det spørgsmål, om denne udpensling nu også er nødvendig, men et er i hver fald klart, og det er, at alle disse grusomheder er en realistisk beskrivelse af det, som politifolk kan komme ud for i virkelighedens verden.

Krimiplottet i bogen er lige ud ad landevejen. Det går i al sin enkelthed ud på at finde en seriemorder, der nyder at bryde ind til ægtepar, hvor ægtemanden tvinges til at se på, at konen voldtages, hvorefter han bliver myrdet, og konen bortføres for senere også at blive myrdet.

Efterforskerne, der skal opklare bogens forbrydelser, er meget dårlige holdspillere. For flere af betjentenes vedkommende handler det meget om at være den, der står i spidsen for efterforskningen. Ligeledes er der store problemer, når FBI kommer ind over en igangværende efterforskning.

Tess Gerritsens beskrivelser af personerne er yderst troværdige. Bedst kommer man selvfølgelig til at kende Jane Rizzoli, som er en yderst dygtig ledende efterforsker, men hun har også “lig i lasten”, som følge af hændelser, der er beskrevet i en bog forud for denne, hvor hun var tæt på at blive slået ihjel af den berygtede seriemorder, Warren Hoyt. Disse hændelser præger i høj grad hendes hverdag og er til tider ved at spænde ben for hende i opklaringsarbejdet.

Da det senere i bogen lykkes Hoyt at undslippe fra fængslet, hvor han afsoner, udsættes Rizzoli herefter for et voldsomt psykisk pres, da han vil hævne sig på hende, fordi hun var årsag til, at han blev fanget.

Bogen gør helt utrolig meget ud af at beskrive, hvordan retsmedicinere og kriminalteknikere arbejder. Det fylder meget, men det er interessant læsning.

Selve politiarbejdet beskrives også godt, men der er interne stridigheder politifolkene indbyrdes. Flere af de mandlige betjente ser også skævt til, at der findes kvindelige politifolk, som tilmed er efterforskningsledere.

Interessant er det også, at forfatteren lader Warren Hoyt føre nogle indre monologer, hvor han funderer over, hvad der efter hans mening, skaber mordere som ham. Dette uddybes yderligere med samtaler, han har med en psykiater.

”Lærlingen” er en meget spændende og dramatisk bog.

Jeg glæder til at læse kommende bøger fra Tess Gerritsens hånd.

Fem krimihjerter

Se også min egen hjemmeside :HER

 

 

 

Har du læst den? Hvad synes du?