En spændende historie som nummer 2 i serien med Matias Kaa, der er en meget aparte hovedperson med unikke evner på nogle områder og i høj grad uden sociale kompetencer. Foruden krimi/spændingshistorien er der i bogen integreret en del om Balkans historie, og den blanding gør bogen til et meget interessant og nyskabende bekendtskab. 

Fra forlagets omtale:
Den aparte, men begavede Matias Kaa keder sig i sit job som virksomhedsrådgiver. Han får mere spænding, end han havde håbet på, da han bliver dels lokket, dels tvunget til at arbejde for en mystisk kroatisk organisation ved navn De Ti Fingre.

Organisationen ledes af den karismatiske Alexander, der gradvist får Matias overbevist om sine gode hensigter.

Matias suges ind i en vanvittig historie, der udspringer af Balkans traumatiske fortid, fra slaget på Solsortesletten i 1389, over Kroatiens rolle som marionetstat for Hitler under Anden Verdenskrig, til serien af krige i Jugoslavien i 1990’erne.Samtidig forelsker Matias sig i Yayoi, en japansk massør, men for sent opdager de to rækkevidden af Alexander og De Ti Fingres magt.

Min anmeldelse:
Da “Haikudetektiven”, hvor Matias Kaa optrådte for første gang, udkom i 2015, anmeldte jeg bogen i en lektørudtalelse til bibliotekerne. Dengang beskrev jeg bogen bl.a. sådan: 

“En forfriskende anderledes krimi der vil tiltale læsere af mere utraditionelle krimier. Et spændende møde med en helt særlig detektiv og med masser af både action og sort humor….”

“Ligner ikke noget andet på krimihylden, og læsere vil glæde sig til et gensyn med Matias i seriens kommende bind.”

Da forfatteren kontaktede mig for at høre, om jeg kunne tænke mig at anmelde den nye bog med Matias Kaa, sagde jeg straks ja, da den første bog havde været så tilpas anderledes, at jeg sagtens kunne huske den. Den havde gjort et godt indtryk på mig. Forfatteren var iøvrigt ikke opmærksom på, at jeg havde anmeldt den første bog, men fandt det sjovt.

Jeg var spændt på, om forfatterens kunne holde stilen og tempoet fra første bog, og jeg må sige, at det er lykkedes i fuldt mål. Den meget aparte hovedperson med de unikke evner på nogle områder og i høj grad uden sociale kompetencer er fortsat et meget interessant og nyskabende bekendtskab. 

Mens haikudigte var omdrejningspunktet i første bog, så er Balkans historie med etniske, religiøse og politiske konflikter især i 1990’erne det centrale i denne nye bog – samt et smut til Japan. Det er lykkedes forfatteren at blande historiske fakta med sin egen fantasifulde historie på en spændende måde. Hvad der er fakta, og hvad ser er fantasi, er i nogen grad beskrevet til sidst i bogen, og det er også underholdende læsning.

Matias Kaas oplevelser er meget voldsomme, og han kastes ud i dem på en tilsyneladende tilfældig måde, hvor han næsten fremstår som helt uden skyld. På den måde tilføres bogen humor af den lidt sorte og groteske slags. Hans oplevelser er måske ikke altid lige logiske og sandsynlige, men de er underholdende og overraskende fortalt, og det bærer bogen igennem til en succesfuld læseoplevelse for mig. 

Lad endelig Matias Kaa få endnu flere gode oplevelser! Jeg giver gerne bogen 8 skydeskivepoint på min egen blog og 4 krimihjerter her: fire krimihjerter

Lasse Hjorth Madsen
De Ti Fingre
Forlaget Hest
400 sider

PS: Bogen er læst på Mofibo, for indtil nu kan bogen kun læses som e-bog på flere platforme. Om den også kommer som trykt bog og som lydbog afhænger af læserinteressen, skriver forfatteren.

Har du læst den? Hvad synes du?