“Leon” af Kallentoft og Lutteman.

Denne bog er anmeldt af både Betina Nielsen og Jan Findal

Forlagets beskrivelse:

En optagelse af en skrækslagen indespærret dreng når den unge kriminalinspektør ved Stockholms politi, Zack Herry. Som en mørk, løveagtig skygge bevæger kidnapperen sig rundt i baggrunden, og over hans hoved tæller et ur ubønhørligt ned.

Zack forstår, at der venter drengen en frygtelig skæbne, hvis ikke de når ham i tide. Men han kæmper samtidig en indædt kamp mod sine indre dæmoner, og båndet til kollegaen Deniz slides dag for dag tyndere, mens Zack aldrig har været tættere på at se døden i øjnene.

Betina Nielsens anmeldelse:

Lige på og hårdt uden nogen form for chancen til at stoppe op og puste ud.

Disse ord er meget rammende både for Kallentoft/Luttemans måde at skrive på, men også for deres hovedperson Zack.

Bogen lægger ud i et højt tempo, meget korte sætninger, der er med til at give handlingen et specielt drive, jeg sjældent har oplevet i de krimier, jeg har læst. Dette holder hele bogen igennem, og er med til at holde interessen.

Zach, som er en noget utraditionel kriminalkommissær, er langt ude i sit misbrug og selvdestruktive handlinger, hvor han hele tiden balancerer på ægget af en skarp kniv. Man sidder ofte med følelsen af, at NU går det da galt, men samtidig kommer man hurtigt til at holde af Zack-især hvis man har læst den første bog i serien. Så ved man, at han nok skal klare den, og forhåbentlig kommer til fornuft en skønne dag. Jeg er faktisk også lidt ligeglad med, at han bøjer loven lidt, for han er en vaskeægte moderne helt.

Zacks mor blev myrdet, da han var barn, og han er besat af at huske, hvad der skete for at opklare mordet. Vi får løftet en lille flig mere af, hvad der skete og dette opklaringsarbejde er et spændende element i den egentlige aktuelle mordsag. Denne gang er Zack og hans kollega Deniz er på jagt efter en morder, der har udtænkt en hævn, der mildest talt er djævelsk uhyggelig.

fire krimihjerter

Jan Findals anmeldelse

”Leon” er Mons Kallentoft og Markus Luttemans 2. bog i serien om den unge svenske politiefterforsker Zack Herry. Han er en særdeles dygtig efterforsker, men han er fyldt med indre dæmoner, han har et misbrugsproblem, og han har en personlig sag, ”der hænger” fra før i tiden.

Efterforskningen drejer sig om at finde drabsmanden til en myrdet dreng, som findes draperet på toppen af en høj skorsten. Det viser sig, at han har siddet fanget i et bur, inden kidnapperen slog ham ihjel. Drabet viser sig at være filmet på en video, som sendes til pressen og politiet.

Under efterforskningen kidnappes på ny en dreng, som også indespærres i et bur og kun venter på at blive myrdet. Kidnapperen lader igen politiet og pressen vide – også via en video – at drengen vil blive myrdet, når et ur har talt ned til 0.

Beskrivelserne af drengene i deres bure er ikke rar læsning.

De vigtigste temaer omhandler uledsagede flygtningebørn, fanatisk spillelidenskab, narkohandel, kærlighed, familieliv contra arbejdsliv, skyldfølelse og hævn.

De mangeartede miljøer er skildret virkelig godt.

Også personskildringerne er gode og realistiske. Selv om Zack Herry, er det vi på jysk kalder ”en stjærv”, har han også mange gode egenskaber, hvor næstekærlighed er en af dem.

Zacks nærmeste medarbejder er indvandrerpigen, den lesbiske Deniz. Hun er ligesom Zack en dygtig efterforsker, men evner alligevel – om end det af og til er en prøvelse af de helt store – at klare sig på trods af Zacks grænseoverskridende handlinger. I øvrigt kan hun være meget ”hård i filten”. For dem begge gælder det, at efterforskningsarbejdet fylder det meste af døgnets timer. Det gælder dog ikke, når Zack får trangen til stoffer. Så er det misbruget, der fylder.

Modsætningen til Zack og Deniz er kollegaen Niclas. En meget sympatisk politimand med kone og små børn. Han er dygtig og passer sit arbejde godt, men i forhold til Zack og Deniz betyder hjemmelivet overordentlig meget for ham.

Der er mange scener i bogen, som er temmelig barske. Måske nogle af dem er urealistiske, men det er samtidig med til at understrege, hvad der sker, når mennesker vil nå deres mål uanset midlerne, og desuden er det i den grad spændingsskabende.

Som det ofte gælder i spændende krimier, slutter bogen med en cliffhanger, som lægger op til den 3. bog i serien om Zack, som i øvrigt også er udkommet. Den glæder jeg mig meget til at læse.

Politikens forlag 2015 – 360 sider

Fem krimihjerter

www.findalskrimiside.dk

 

Har du læst den? Hvad synes du?