castillo-samlet

Denne bog er anmeldt af både Per Drustrup Larsen og Jan Findal

Dette er en tilståelsessag: Jeg er inkarneret fan af Linda Castillos amish-krimier med Kate Burkholder i hovedrollen.

Det har jeg været, lige siden jeg læste den første i serien, fordi det var en spændende historie fra et rigtigt interessant miljø i Ohio, USA. Og siden har jeg fulgt med i Kate Burkholders liv og krimisager.

Det er for mig nemlig altid godt, hvis en god historie kombineres med formidling af viden om et interessant emne, og religiøse samfund har jeg til min store fornøjelse læst flere krimiserier om.

“Efter stormen” er bind 7 i serien, og handlingen er den klassiske for serien: en forbrydelse viser sig at hænge nøje sammen med livet i det isolerede amish-samfund og tilgrænsende religiøse grupper. Der er konflikter med det almindelige amerikanske samfund, og Kates fortid som amish betyder meget for hendes måde at lede opklaringen på. At hun desuden også kommer i fare og ud i kriser er heller ikke nyt. Samtidig følges udviklingen i hendes forhold til sin amish-familie, og der er også som vanligt beskrivelser af udviklingen i hendes private liv.

Så langt så godt – eller er det?
Historien er på niveau med de øvrige, og den er også spændende, men der er ingen overraskelser og intet nyt. På den ene side er det trygt og godt at læse noget så velkendt – lidt som at se – eller gense – endnu et afsnit af Barnaby (helt uden sammenligning iøvrigt!) eller som at læse bind 12 i en serie svenske skærgårdskrimier. Det er ganske underholdende og afslappende, og det er denne bog også, men på den anden side havde jeg personligt håbet på noget nyt.

Det er interessant, hvordan forventninger kan styre oplevelsen, men det kendes fra rigtigt mange situationer, og det handler om at styre det og tage sine forholdsregler, når der skal konkluderes.

Derfor denne korte konklusion:
Der er bestemt ikke noget galt med denne krimi, for den er både spændende og velskrevet samt foregår i et interessant miljø. Det er måske bare mig, der som fan af serien har haft for høje forventninger til bogen, kombineret med et ønske om, at der snart ville ske en udvikling af serien.

Kender du ikke serien, så se da at komme i gang! Kender du serien og har læst (nogle af) de øvrige bøger, så læs også denne her, men uden andre forventninger end at få en spændende læseoplevelse med høj grad af tryg genkendelighed – og det er da slet ikke så galt, vel?!

Tre krimihjerter

Linda Castillo
Efter stormen
Hr. Ferdinand, 2016
(382 sider)

Per Drustrup Larsen http://blog.drustrup.dk

Jan Findals anmeldelse:

Jeg har altid syntes særdeles godt om Linda Castillos amish-krimier med politichefen Kate Burkholder fra Painters Mills i Ohio som hovedpersonen og har altid set frem til en ny bog fra forfatterens hånd.

“Efter stormen” er nr. 7 i rækken af Linda Castillos amish – krimier, og den levede i høj grad op til mine forventninger.

I forbindelse med oprydningen efter en voldsom tornado i området omkring Painters Mills, dukker der nogle skjulte skeletrester op. Disse rester viser sig at være 30 år gamle, og da de tydeligvis er forsøgt skjulte, anser politiet det for mest sandsynligt, at en forbrydelse har fundet sted. En efterforskning under ledelse af Kate Burkholder og hendes team går nu i gang.

Tornadoen har også skabt et personligt problem for Kate Burkholder, idet hun som følge af sin redningsaktion af et spædbarn bliver beskyldt for at have handlet uansvarligt. Det medfører, at barnets forældre forsøger at hævne sig på Kate.

Uden at kende til ret meget om amerikansk politiarbejde i en provinsby, virker det yderst realistisk. Hvis man, som jeg har læst alle Linda Castillos bøger om polititeamet i Painters Mills, har man efterhånden lært teamets medlemmer godt at kende, og jeg synes, politifolkene er beskrevet godt og troværdigt.

Miljøskildringerne er også i denne bog særdeles gode. Først og fremmest blev jeg igen fascineret af beskrivelserne af amishmiljøet. Jeg undres hver gang, når jeg har læst krimi skrevet af Linda Castillo, over, at en befolkningsgruppe kan leve på denne måde i det moderne USA.

Et alt overskyggende tema i “Efter stormen” er kærlighed. Det er det, der sætter krimiintrigen i gang og er skyld i alt det forfærdelige, der sker mellem bogens personer.

Kærlighedstemaet indgår også meget i beskrivelserne af forholdet mellem Kate og kæresten, politiagenten John Tomasetti, hvor deres forhold sættes på lidt af en prøve. Beskrivelsen af både det uproblematiske og det problematiske i forbindelsen mellem de to er fint skildret. Dog synes jeg nok, at når romantikken beskrives, så “skrues der lige lidt for højt op på romantik-knappen”.

Selvfølgelig er et væsentligt tema også forskellen mellem amishfolket og ”englænderne” – den betegnelse amishfolket har givet den amerikanske befolkning.

Jeg synes, krimiintrigen er god og realistisk. Her er ingen snirklede og indviklede motiver. Alt er “lige ud af landevejen”.

Bogen er spændende og indeholder også nogle brutale scener, men de er holdt på det realistiske plan.

Linda Castillo-krimi nr. 8, ”Among the Wicked” er udsendt i USA, så mon ikke snart den er på trapperne herhjemme? Den vil jeg glæde mig meget til at læse.

Hr.Ferdinand 2017 – 382 sider

Fem krimihjerter

www.findalskrimiside.dk

Har du læst den? Hvad synes du?