Line Holm & Stine Bolther: For barnets bedste

Første del af planlagt serie med kriminalhistoriker Maria Just, der i samarbejde med politiet kombinerer en historisk, uopklaret mordsag og et nutidigt mord med nære politiske forbindelser. Det er en både underholdende og spændende krimi. 

Fra bogens bagside:
Den unge politihistoriker Marie Just bliver uforvarende trukket ind i en makaber mordsag

Maria Just arbejder som historiker på Politimuseet i København. Hun er i gang med at forberede en udstilling om 100 års uopklarede mordsager, da Røde Kors’ generalsekretær findes myrdet på bestialsk vis. 

Efterforskerne Mikael Dirk og Feredrik Dahlin er på nar bund, men der får lynhurtigt mediestorm og toppolitik onsdagen. Ledelsen presser hårdt på for at se resultater – en udfordring for de to selvrådende mænd, der ikke har arbejdet sammen før, og som på mange måder er hinandens modsætninger.

Da Maria ved et tilfælde finder en forbindelse mellem den verserende sag og et 52 år gammelt uopklaret dobbeltmord i Hellerup, bliver hun ufrivilligt kastet ind i opklaringen, der trækker tråde til la dets mest magtfulde og til et skamfuldt kapitel i danmarkshistorien.

Min anmeldelse:
Jeg har haft bogen liggende ulæst, siden jeg i august modtog et ikke korrekturlæst læseeksemplar, men nu fandt jeg den heldigvis frem og fik den læst.

Det gik stærkt. Det skyldes, dels at den var spændende og aktuel, og dels at de to journalister/forfattere skriver godt og flydende. Det er også helt klart, at deres tydeligvis grundige research har bidraget til både relevans og spænding. 

Der er klassiske elementer i bogen som f.eks. den intuitive og dygtige amatørdetektiv, en effektiv gravejournalist og de to meget forskellige politifolk, hvor især den ene ligner en arketypisk figur fra en krimiroman. Det er kun ydre rammer om en historie, der udvikler sig til at være en meget aktuel historie om, hvordan man fra centralt hold behandler børn ud fra den bedste mening, men med forfærdelige midler og store personlige konsekvenser. Der er klare paralleller mellem sagerne i bogen, og ud over selve løsningen af mysterierne, så er det grundige politiarbejde (og amatørdetektivens indsat) i centrum. Det er rigtigt spændende at følge opklaringsarbejde, der beskrives detaljeret, 

Jeg kan sagtens se romanen filmatiseret med lige så underholdende resultat, som det har været at læse bogen. (Den vil ret sikkert blive bedre end serien om Sommerdahl.) Måske skal det vente med filmatiseringen, indtil der er kommet flere bøger i den planlagte serie med kriminalhistoriker Maria Just, som denne og er første del af.

Det bliver til 8 sikre point på min blogs krimispændingsskydeskive og 4 krimihjerter her: fire krimihjerter

Line Holm & Stine Bolther
For barnets skyld
Politikens Forlag, 2020
448 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PER DRUSTRUP LARSEN  –  DRUSTRUPS BOGBLOG

Har du læst den? Hvad synes du?