”Lotus Blues” af Kristina Ohlsson

Modtryk 2015 – 383 sider

Den dag alt går ad helvede til, regner det. En desperat mand dukker op på strafferetsadvokat Martin Benners kontor og fortæller, at hans søster har brug for hjælp. Men søsteren er død. Før hun begik selvmord, tilstod hun fem mord. I aviserne blev hun kaldt seriemorder og fik tilnavnet Sara Texas. Nu vil hendes bror rense hende – og samtidig finde hendes forsvundne søn, Mio.
Sagen virker håbløs. Martin Benner har stort set alt. Charme, penge, karriere, kvinder, et lille barn. Men han har også sine svagheder. Først og fremmest har han svært ved at sige nej til en udfordring.
Da han vælger at se nærmere på sagen om Sara Texas, bliver han forvandlet fra advokat til en brik i et spil med så høje indsatser, at han risikerer at miste alt.
LOTUS BLUES er en nervepirrende thriller og første del af en serie på to om Martin Benner. Anden del hedder MIOS BLUES.

I ”Lotus Blues” skifter Kristina Ohlsson scene i forhold til hendes to foregående og fremragende bøger, ”Paradisoffer” og ”Davidsstjerner”, hvor hun hovedsagelig skildrer det opklaringsarbejde, der foregår i efterforskningsafdelingen hos svensk politi og hos det svenske sikkerhedspoliti Säpo.
I ”Lotus Blues” er scenen skiftet til den efterforskning, som en svensk advokat, mulatten Martin Benner foretager sig for at rense en afdød kvinde, Sara Texas’ navn i forbindelse med, at hun stod tiltalt for 5 mord inden sit selvmord.
Det er en ovenud vanskelig som advokaten Martin Benner og hans kompagnon, tidligere kæreste, nuværende elskerinde og sjæleven Lucy kaster sig ud i. Både Martin og Lucy skal op i gear for holde styr på efterforskningen, og det skal læseren også.
Bogen er en jeg-fortælling og ses udelukkende fra Martin Benners side. Jeg synes ofte, at det er interessant, når handlingen ses fra forskellige synsvinkler, men i denne yderst velskrevne bog, savner jeg ikke denne vinkling.
Gennem Martins beskrivelser og tanker om de personer, han er i kontakt med, får man meget fine personkarakteristikker, og man kommer om ad mange forskellige og interessante persontyper.
I særdeleshed er jeg-personen, Martin meget interessant. Jeg synes, Kristina Ohlsson har formået at sætte sig ind i en ikke helt almindelig mandetype. At han er intelligent og dygtig til sit fag er der ingen tvivl om, men jeg tror, man let vil kunne synes, han er møgirriterende, kvindeglad, egoistisk og selvglad. Det er dog kun til man lærer ham at kende. Så viser han sig at være et sympatisk, empatisk og følsomt menneske, når han omgås mennesker, som betyder noget for ham. Hans forhold til sit adoptivbarn og hans eget lille niece er ofte meget rørende.
Et meget stort tema og for så vidt omdrejningspunktet i bogen er prostitution, og hvilke konsekvenser det kan have for unge kvinder.
Et andet tema er, hvor svært det kan være at bryde med den sociale arv.
Personligt holder jeg mest af bøger, hvor der ingen løse ender er efter endt læsning, men det forhindrer mig ikke i at give bogen 5 krimihjerter, og så glæder jeg mig til bog nr. 2 ”Mios blues”

5 krimihjerter ud af 5

Har du læst den? Hvad synes du?