klostergaard-samletAf flere grunde læste jeg med fornøjelse Louis Klostergaards debutroman fra 2015 “Pigen i det røde mudder”.

Dels er jeg fascineret af romaner, der foruden at fortælle en spændende og/eller god historie også giver et indblik i andre verdener end de mere velkendte – det være sig religiøse, geografiske eller politiske. Dels er jeg fascineret af romaner af alle slags fra Sydafrika, da landet er interessant bl.a. kulturelt, som naturområde og som nyt demokrati.

Jeg tror, jeg har læst alle krimier og spændingsbøger på dansk med lokation i det sydlige Afrika, og det samme gælder en god del af de sydafrikanske krimiforfatteres bøger kun udgivet på engelsk. Louis Klostergaard skriver i begge sine bøger ud fra de politiske og geografiske betingelser i landet/regionen, og det gør med stor lokalkolorit og lokalkendskab. Han er født i Sydafrika, men bor nu i Danmark.

Louis Klostergaard skriver på en anden måde end de øvrige forfattere derfra mht. plot og stil. Hans bøger minder mig en del mere om f.eks. klassiske Chandler og andre krimier, hvor den enlige og forfulgte privatdetektiv udsætter sig selv for alvorlig fare under sin efterforskning – ofte efter en “damsel in distress”.

Louis Klostergaard bruger detektivstilen med den sorte Pieter Marti, som tidligere har været politimand, til at fortælle sin historie om forsvundne piger, prostitution og trafficking. Historien begynder i den første bog, og hænger på en måde sammen med begivenhederne i denne nye. Bøgerne kan med fordel læses i rækkefølge, men det er ikke afgørende at have læst bind 1 for at få fornøjelse af “Marionetdukken”, der foregår i nutidens Johannesburg med en afstikker til Mozambique.

Af en tilsyneladende forelsket alfons får Pieter Martin til opgave at finde hans elskede og forsvundne pige, Bekebeke. Han vil kun sikre sig, at hun har det godt, men kan Pieter Martin stole på det? Kan han også være sikker på, at andre forbrydere ikke har andre og farligere dagsordener? Hvorfor overfaldes hans sekretær i sit hjem? Løser Pieter Martin opgaven, og hvorfor fører sporene til Mozambique og fortiden med borgerkrigen der? Overlever Pieter Martin og har han en fremtid som privatdetektiv?

Det vil som altid være forkert i en omtale og anmeldelse at afsløre for mange af svarene og dermed for meget af handlingen, så læs selv bogen. Det er spændende læsning både som krimi og som en roman, hvor forholdene i Sydafrika spiller kraftigt ind i såvel beskrivelserne som handlingen.

Det bliver interessant at følge Louis Klostergaards forfatterskab – bl.a. for at se, om der kommer endnu en bog, hvor Pieter Martin har hovedrollen, eller om der er andre historier fra Sydafrika på vej.

Louis Klostergaard
Marionetdukken
EC Edition, 2016
(288 sider)

Per Drustrup Larsen
http://blog.drustrup.dk

Har du læst den? Hvad synes du?