Inspireret af William Shakespeares Macbeth har Jo Nesbø skrevet en thriller om magtkamp sat i et dystert noirlignende miljø og i et mørkt og paranoidt menneskesind.

Fra bogens bagside:
Han er byens bedste politimand. Da en narkoaktion udvikler sig til et blodbad, er det Macbeth og hans team, der rydder op.
Han er tidligere narkoman. Han har alting inden for rækkevidde. Magt. Penge. Respekt. Kærlighed.
En mand som han når aldrig helt til tops. Macbeth er plaget af hallucinationer og paranoia, og han er overbevist om, at han ikke får, hvad der retmæssigt tilhører ham. Medmindre han slår ihjel.

Min anmeldelse:
Mit kendskab til Shakespeares drama var ikke helt intakt, så inden læsningen af Nesbøs nye version, friskede jeg lige indholdet og temaerne op (ved først at læse hæftet herom i den fantastiske serie: Illustrerede Klassikere). Og jeg opdagede, at Nesbø følger den oprindelige historie meget tæt. Alle personnavne og personernes indbyrdes roller er de samme, mens historien foregår i et dårligt fungerende og dystert storbymiljø omkring 1970, og rammen er kampen om posten som byens politimester i stedet for den oprindelige kamp om kongetronen.
Det er blevet en opdateret og fascinerende historie om moral og dobbeltmoral, rænkespil og dobbeltspil og om voldelige magtkampe helt uden grænser. Knive er stadig en del af våbenarsenalet, men også mere drastiske våben som bomber og skydevåben helt til og med maskingeværer tages i brug i en nådesløs kamp, hvor det gælder om at overleve ved at rydde modstandere af vejen, om at holde med med de rigtige og om ikke at skabe sig fjender – som man ikke selv kan slå ihjel.
Figuren Macbeth er blevet tilført yderligere mørke sider i form af et narkomisbrug, der bidrager til hans paranoia, og samtidig forklares Lady Macbeths psykiske instabilitet på logisk og ganske moderne vis.
Det er langt overvejende en mørk roman med dens udstillen af menneskets evne til at undgå at få skrupler og til at gøre det rigtige ud fra skiftende holdninger til, hvad der gavner en selv bedst – uanset følgerne. Og så er den mørke og voldsomme historie fortalt velskrevet og intenst på en måde, der giver mig lyst til at forny bekendtskabet med Shakespeares oprindelige Macbeth og andre versioner af den evigt gyldige historie om magtkampe, svig og de mørke sider af menneskets natur.
9 sikre skydeskivepoint bliver det til på min egen blog og 5 krimihjerter her:

Fem krimihjerter

Jo Nesbø
Macbeth
Modtryk, 2018

505 sider

Per Drustrup Larsen – Drustrups Bogblog

Har du læst den? Hvad synes du?