”Manden fra lavlandet” af Morten Hesseldahl

Modtryk 2016 – 283 sider

Forlagets beskrivelse
Landets statsminister bliver myrdet, en mand stikker af fra sig selv, og i Bangladesh styrter en fabrik sammen over hundredvis af fattige tekstilarbejdere. Palle Bengtson er en talentfuld kommunikationsdirektør, der pludselig sætter sig for at nulstille sit liv og i en alder af halvtreds stille de spørgsmål, han aldrig har fået stillet. I Danmark forlader han sin kone, sin karriere og en erhvervsskandale. I Sydamerika venter alt det, han ikke troede muligt. ”Manden fra lavlandet” er en fortælling om hårde konfrontationer, og om hvad der sker, når man pludselig vender ryggen til det hele.

Anmeldelse af Jan Findal – www.findalskrimiside.dk
Jeg vil karakterisere ”Manden fra lavlandet”, som en udviklingshistorie og ikke en gængs krimi, hvor man i en nutidig handling tilsat flashbacks, følger Palles, Sigvards, Torbens og Tildes drømme og udvikling fra de går i folkeskolen til de runder de 50 år. De beskrevne flashbacks vil mange ”50-plusser” i mere eller mindre grad kunne nikke genkendende til.
Ganske vist følger man 4 forskellige mennesker, men det er i særdeleshed kommunikationsdirektøren i det verdensomspændende modetøjsfirma YT, Palle Bengtson, man følger. Det er fra hans synsvinkel handlingen ses, så naturligvis er det ham, man får mest indsigt i – og det på god vis. Også de 3 andre personer, man følger, er godt karakteriserede, hvilket i øvrigt også gælder bogens bipersoner.
Miljøbeskrivelserne er fine, og beskrivelserne af det Sydamerika Palle Bengtson rejser igennem vidner om, at forfatteren har et indgående kendskab til denne verdensdel.
Kan man sætte sit nutidige liv i stå i Danmark, cutte forbindelsen til alt og alle og så begynde en ny tilværelse i Sydamerika? Det er det, Palle gør, og som er det overordnede tema i bogen.
Der er andre temaer i bogen: kærlighed på godt og ondt, venskab, forældre/børn, manglende ansvar i store firmaer, udnyttelse af den 3. verdens mennesker, fralæggelse af ansvar, politiske intriger m.m.
Hvad det politiske angår, ”leger” Morten Hesseldahl med virkelighedens politik. Hvilke blokke, der har/har haft magten i Danmark hvornår, ser han stort på, idet det politiske skal passe til bogen og ikke til virkeligheden. Han gør også selv opmærksom på det i bogens efterord.
Morten Hesseldahl har i denne bog – i modsætning til hans øvrige bøger – ikke medtaget ret meget decideret ”spændingsbogs-stof”. Man er perifert omme ad et bankrøveri i Danmark og noget ”mafia-noget” i Sydamerika. Det spændende ligger i bogens forskellige temaer.
Velvidende at samtaler mellem mennesker er det, der kan være med til at karakterisere mennesker, synes jeg, at nogle af de samtaler, der føres i bogen, ind imellem kan føles lidt tunge.
Bogens afslutning overraskede mig.
fire krimihjerter

Har du læst den? Hvad synes du?