Mari Jungstedt: Inden skyerne kommer

Første del i ny serie fra forfatterens hånd. Scenen er sat i sydspanske Malaga. Bogen imponerer mig ikke, men bedøm selv.

Fra bogens bagside:
En kontroversiel spansk anklager, der er svensk gift, findes død i en slugt i bjergbyen Ronda på den spanske solkyst. Inden længe kan politiet konstatere, at der er tale om mord.

Gymnasielæreren Lisa Hagel er blevet forladt af sin mand gennem 30 år og flytter til Spanien fra Sverige i et forsøg på at starte forfra. Hun har købt en faldefærdig villa i en søvnig landsby og går straks i gang med at rive vægge ned. Til et flamencokursus møder hun kriminalbetjenten og enkemanden Hector Correa, som også har ar på sjælen, og inden Lisa får set sig om, er hun blevet inddraget i efterforskningen af det mystiske mord på anklageren.

Snart begås endnu et mord, og denne gang leder sporene helt tilbage til general Franco og Spaniens blodige historie.

 

Min anmeldelse:
Det er ikke nødvendigt at fortælle mere om handlingen, end det bagsideteksten beskriver. Det er rimeligt dækkende uden at afsløre for meget. 

Spanien og Sverige kobles i bogen sammen på flere måder, men det sker på en ret konstrueret måde, som ikke virker overbevisende. Den først myrdede er gift med en svensker, og de har svenske venner på besøg, da manden myrdes. Lisa, der flytter til Malaga-området, er spansklærer. Hun har en svensk veninde, der arbejder i Spanien. Lisa bliver tolk for politiet i mordsagen, så de kan udspørge de involverede svenskere. Endelig er der endnu en kobling, men den vil jeg ikke afsløre. 

Der er desuden for mange tilfældigheder, til at krimiplottet virker sandsynligt. Det er også længe siden, jeg har læst en krimi, hvor jeg så hurtigt havde regnet plottet ud. 

Det generede mig også at læse en krimi, der mindst lige så meget var en bog om kærlighed og parforhold, hvor beskrivelserne af følelser og tanker fylder en del. 

På den måde virker bogen ret ufokuseret, og ingen af delene fungerer optimalt. Personerne virker lidt som forfatterens brikker som illustration af en historie, hun vil fortælle om kærlighedens svære vilkår, mere end de er levende personer i en roman/krimi. 

Det er en bog på usædvanligt få sider, og det er både godt og skidt. Godt, fordi den så er hurtigt læst, og skidt fordi plot og personer kunne have været beskrevet grundigere på flere sider – måske.

Det mest fornøjelige ved bogen var for mig beskrivelsen af en middag, Lisa har på restauranten “El Tintero” sammen med en veninde. Det er en forrygende og meget anderledes restaurant, og bogens beskrivelse passer fuldstændig med min egen oplevelse samme sted for nogle år siden. Familien skulle have været på ferietur til Malaga i 2020, men den er udsat til 2022. Vi har helt bevidst booket feriehus kun 300 meter fra El Tintero, fordi resten af familien også skal opleve restauranten.

Ellers synes jeg lokalkoloritten i bogen mere ligner en kulisse, så bogens elementer fra Malaga får mig ikke til at glæde mig mere til ferien i Malaga.

Generelt får bogen mig heller ikke til at se frem til næste bind i serien. Det bliver kun til 5 flinke point på min blogs skydeskive og 2 krimihjerter her: To krimihjerter

Mari Jungstedt
Inden skyerne kommer
(Malaga-serien 1)
People’s, 2021
288 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PER DRUSTRUP LARSEN  –  DRUSTRUPS BOGBLOG

Har du læst den? Hvad synes du?