Den 10. november 1967 var på jeg på vej hjem med rutebilen fra Aarhus til Odder, hvor jeg boede. Jeg var 17 år gammel og gik på handelsskole i Aarhus.
Da rutebilen lige havde passeret et skovområde og nåede den første villa, som lå ud til Oddervej i Højbjerg, kunne jeg se, at der var et meget stort opbud af politifolk, en masse mennesker, polititjenestebiler og civile biler. Jeg kunne regne ud, at der måtte være sket noget dramatisk. Hvad det var, fik jeg først at vide, da jeg kom hjem til Odder.
Det viste sig, at den 43-årige Marie Lock-Hansen var blevet dræbt af en ukendt gerningsmand.
Dette drab, som siden er blevet omtalt som Høbjergmordet, er stadig uopklaret nu 50 år efter, at det blev begået.
Peer Kaae har skrevet bogen om denne meget myteomspundne drabssag. Med stor ildhu har han dykket ned i utrolig meget af det, der har været skrevet i aviser og i bøger. Endvidere har han læst Aarhus kriminalpolitis afsluttende rapport af 10. marts 1970, foruden at han har haft aktindsigt i Højbjergmordet vedrørende afhørte personer.
Desuden har Peer Kaae også interviewet en mængde mennesker. Det gælder aarhusianske politifolk, tidligere kriminalbetjente fra Rejseholdet, tilbageværende familiemedlemmer til den dræbte og ligeledes tilbageværende vidner i al almindelighed foruden journalister og fotografer.
I bogen beskrives grundigt, hvordan efterforskningen foregik. Man hører også om nogle af de teorier, der har været fremme om, hvem drabsmanden kunne være. Nogle af teorierne er meget spektakulære.
Mange læsere vil uden tvivl finde denne bog utrolig interessant, fordi det er virkeligheden, der beskrives godt og grundigt i både ord og billeder.
For mit eget vedkommende gælder det, at jeg generelt let kører træt i bøger af denne type. Jeg er meget mere til de fiktive krimier med handling og spænding.
Peoples’Press 2017 – 282 sider