”Meldt savnet” af Linda Castillo

”Hr. Ferdinands” beskrivelse:

Fjerde bog i serien med tidligere amishpige, nu politichef, Kate Burkholder som hovedperson.

Linda Castillo har med god grund fundet sit danske publikum. Hun er en krimiforfatter på højde med Karin Slaughter, hvilket hendes danske fans har fået øjnene op for.

Første bog i serien er ”Tvunget til tavshed”, anden bog er ”Bøn om tavshed”, og tredje bog er ”Bryd tavsheden”. De to første findes allerede som store paperbacks og til efteråret gælder det også ”Bryd tavsheden”.

”Meldt savnet” er en dybt foruroligende spændingsroman om en rituel handling, som går fuldstændig gal.

Rumspringa kaldes den periode, hvor amish-teenagere får lov til at stifte bekendtskab med livet uden for den gennemkontrollerede amishverden fuld af regler. Det er en spændende tid fuld af personlige opdagelser og udvikling før livet helliges kirken. Men da en ung teenager forsvinder sporløst, sættes der en brat og dyster stopper for de ubekymrede udfoldelser, og frygten spreder sig gennem det lille samfund.

Et forsvundet barn er et mareridt for alle forældre, og ikke mindre i amishsamfundet, hvor familiebåndene er ubrydelige. Da eftersøgningen pludselig også resulterer i et lig, er der ikke længere kun tale om en teenager, der er løbet hjemmefra, men en mordsag. Politichef Kate Burkholder ved instinktivt, at denne sag vil komme til at kræve alt af hende – både på det professionelle og på det personlige plan.

Kate og efterforsker John Tomasetti dykker ned i den forsvundne teenagers liv og opdager forbindelser til uopklarede sager, som har ligget i årevis. Men vil det lykkes Kate at samle brikkerne i dette dystre puslespil i tide til at kunne redde den forsvundne teenager og amishsamfundet fra en forfærdelig skæbne? Eller vil hun være fastlåst i en kamp mod en koldblodig morder?

Anmeldelse:

Igen har Linda Castillo skrevet en fremragende thriller, hvor omdrejningspunktet er amishsamfundet.

Ud over at være en særdeles spændende bog, er ”Meldt savnet” også en bog, som på bedste vis beskriver, hvordan amishfolket lever i det 21. århundrede. Det gøres ikke på en tør og kedelig måde, men indgår på en naturlig måde i de elementer, der udgør handlingen.

Man kan undre sig over, at der findes mennesker, der næsten på alle punkter, undsiger sig den teknologiske udvikling, som nutidens samfund har gennemgået og i stedet lever en tilværelse, som i de flestes øjne kan synes meget primitiv. Til gengæld spiller sammenholdet, åndslivet og troen en meget stor rolle hos amishfolket. Ingen kan vist heller beskylde amishfolket for at genere det omliggende samfund. Det skulle da lige være, når moderne mennesker i deres motoriserede og fortravlede liv må ligge i kø bag et langsomtkørende hestekøretøj med en amish bag tømmerne.

Bogen er en jeg-fortælling med Kate Burkholder, som den absolutte hovedperson. Alt ses gennem hendes øjne, og det gør bestemt ikke noget. Man kommer virkelig til at kende hende. Gennem hende får man nogle aldeles glimrende beskrivelser af de øvrige personer. Det er ”levende” personer, der indgår i handlingen. Det er mennesker på godt og ondt.

Bogen beskriver også kærlighedsforholdet mellem Kate Burkholder og politiagenten John Tomasetti på troværdig vis. De holder utrolig meget af hinanden, men forholdet er ikke helt ukompliceret.

Krimiintrigen i ”Meldt savnet” er meget realistisk og rummer adskillige barske beskrivelser. Selv om mysteriet med flere forsvundne teenagere ikke umiddelbart er gennemskueligt for efterforskerne, er det alligevel ”lige ud ad landevejen”, og løses ved ihærdigt politiarbejde. Nu er det jo en krimi, så en overraskelse er der til sidst i bogen.

Beskrivelsen af politiarbejdet virker i lighed med alt andet meget troværdigt og realistisk

Forlaget beskriver Linda Castillo som en forfatter i samme kategori som Karin Slaughter. Denne betragtning er jeg helt enig i.

5 krimihjerter

Har du læst den? Hvad synes du?