På én gang både sidste og første del af den fantastiske serie “Berlin Noir” med Bernie Gunther i hovedrollen i alle 14 bøger, der foregår i Europa i perioden 1928-1957. Læs hele serien!Modtryk

Fra bogens bagside:
Sommer i Berlin 1928. Stemningen i byen er kaotisk, dekadent og desperat. Livet leves i sexklubber, i kabaretter, med slagsmål i gaden, og Weimarrepublikken synger på sidste vers, for jødehadet vokser, og nazismen breder sig.

Bernie Gunther har kun været få år ved politiet, men med fire år i skyttegravene under 1. Verdenskrig bag sig er han allerede mere hårdhudet end de fleste.

Intet er rigtigt verboten Berlin i 1920’erne, men under en bølge af mord på samfundets mest udsatte – prostituerede, vagabonder og krigsveteraner, der ligger på gaden – finder Bernie ud af, at nazismen har infiltreret Berlins politi. Tyskland står på kanten til Det Tredje Rige.

 

Min anmeldelse:
Dette er sidste og 14. bind i serien Berlin Noir med Bernie Gunther som gennemgående hovedperson. Sidste bind fordi Philip Kerr desværre er død. Jeg har læst alle bøgerne og har tidligere anmeldt bind 11 “Hinsides tavsheden” – HER, bind 12 “Berlinerblåt” – HER og bind 13 “Frygt grækeres gaver” – HER.

Selv om denne bog er sidste bind i serien, kan nye læsere passende begynde med den, for den foregår tidsmæssigt før alle de andre bøger i serien. Philip Kerr har aldrig ladet handlingen foregå kronologisk (se nederst i anmeldelsen), men at lade begyndelsen af historien være den sidste bog i serien er overraskende. Og dog. Det er helt i Kerrs stil, og giver på sin egen måde endnu en god brik til puslespillet af Bernie Gunthers personlighed. Og allerede her grundlægges en del af de problemer han må kæmpe med i de følgende tiår.

Egentlig giver set ikke mening at lave en handlingsreferat. Jeg vil nøjes med at anbefale serien på det varmeste. Foruden at være spændende historier, så er bøgerne fremragende skildringer af den historiske virkelighed i Europa set med Berlin som udgangspunkt og gennem Kerrs/Gunthers optik.

Alene af den grund kunne det være interessant at opløse rækkefølgen af seriens 14 bind og læse dem alle ud fra det tidspunkt, handlingen foregår på. Hvis forlaget Modtryk vælger at udgive en samlet Berlingske Noir-boks – og det håber jeg, at de gør – vil jeg tilbyde at lave en læsevejledning, hvor bøgerne læses på den måde. Bare en idé og et tilbud.

De stjerner/hjerter/point, som de enkelte bind skal have, varierer lidt, og skulle jeg vurdere “Metropolis” som enkeltstående bog, ville den ikke få mine maksimale point, mens serien som enestående værk som helhed fortjener den allerhøjeste vurdering!

Derfor bliver set denne gang til de maksimale 5 hjerter her – og de maksimale 10 point på min egen blogs krimispændingsskydeskive.
Fem krimihjerter

Philip Kerr
Metropolis
Modtryk, 2019
311 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Hele serien:

1: Martsvioler (foregår i 1936)
2: Den blege forbryder (foregår i 1938)
3: Et tysk rekviem (foregår i 1947-48)
4: Det ene fra det andet (foregår i 1949)
5: En stille ild (foregår i 1950)
6: Om døde ej opstår (foregår i 1934 og 1954)
7: Gråzone (foregår i 1954 med flashbacks i 20 år)
8: Manden med et hjerte af jern (foregår i 1941)
9: En mand uden åndedræt (foregår i 1943)
10: Kvinden fra Zagreb (foregår i 1942-43 med scener fra 1956)
11: Hinsides tavsheden (foregår i 1956)
12: Berlinerblåt (foregår i 1939 med scener fra 1956)
13: Frygt grækeres gaver (foregår i 1957)
14: Metropolis (foregår i 1928)

Kilde: “Seriemord/Mord i serier” – en oversigt over rækkefølgen i 420 krimiserier. Find den HER

PS: HBO er i gang med at udvikle en miniserie baseret på tre bøger i Berlin Noir-serien i samarbejde med Tom Hanks som producer.

Per Drustrup larsen  — Drustrups Bogblog

 

Har du læst den? Hvad synes du?