Michael Stanley: Mordet i Kalahari

Første del af serien med kommissær David ”Kubu” Bengu fra Botswana.
Et forsøg på at skjule identiteten af en dræbt ved at lægge (det meste af) liget ud til de vilde dyr i Kalahari ørkenen sætter Kubu på en svær opgave med opklaringen af baggrunden for drabet. Det fører ham rundt i Botswana og til forskellige steder i Sydafrika og bringer ham i kontakt med forskellige samfundslag og interesser i begge lande. Det er en spændende og stemningsfuld krimi.

Fra bogens bagside:
Smadret kranium, knækkede ribben og en sødlige stank af ådsel. Lad hyænerne æde kroppen – intet lig, ingen sag. Sådan går det dog ikke. Vildtfogederne fra Kalahari snubler over liget midt i hyænernes måltid. Mordet var alligevel ikke perfekt.

David ”Kubu” Bengu fra Botswanas afdeling for kriminalefterforskning tilkaldes. En efterforsker, hvis personlighed og fysik står perfekt mål med hans øgenavn, det setswanske ord for flodhest – et umiddelbart omgængeligt dyr, men i virkeligheden et af kontinentets dødeligste og mest vedholdende af slagsen.

Under et bjerg af løgne og mistanker finder Kubu frem til en kæde af forbrydelser, der fører til de mest magtfulde personer i landet – koldblodigt effektive og skræmmende indflydelsesrige fjender, der kan få enhver, der kommer i vejen for dem, til at forsvinde.

Min anmeldelse:
Opklaringen af identiteten på den døde mand fører Kubu rundt i mange retninger både geografisk og indholdsmæssigt. Turen går både rundt i Botswana og til forskellige steder i Sydafrika. Desuden bringer indsatsen ham i kontakt med forskellige samfundslag og interesser i begge lande – firmaer bag diamantminedrift, rige hvide forretningsfolk, korrupte politikere, bloddiamanter, naturbeskyttelse og indsatsen for de oprindelige folks rettigheder, en medicinmand og geologer. 

På samme måde som vinklerne på historien er flere, så er Kubus indsats også på flere fronter, og det er der kommet en fascinerende historie ud af. Jeg synes altid, at det er interessant at læse en god historie, hvor der samtidig gives indblik i emner og miljøer, jeg ikke kender så meget til, og hvor jeg får min nysgerrighed til at opleve det stillet gennem et godt fortalt plot. Det var en rigtig god oplevelse at læse bogen, selv om oversættelsen flere steder var præget af direkte oversættelse fra engelsk. 

Kubu er en figur, der ikke ligner efterforskerne i andre krimier, og hans arbejdsmetoder er også anderledes end de flestes. Selv om det ikke er helt fair at sammenligne bogen med Alexander McCall Smiths serie fra Botswana – “Damernes Detektivbureau nr. 1” – med Precious Ramotswe i hovedrollen, så dukkede denne serie op i mit hoved. Heri er den mest dramatiske begivenhed dog, at en mekanikerlærling putter olie i hendes tekande, mens der på et helt andet niveau er godt gang i mordene og dramatikken i denne første bog om Kubu. 

Det faldt mig dog alligevel ind undervejs, fordi de afrikanske stemninger i begge bøger/serier er så central en del af læseoplevelsen. Den del af historien får mig til at finde paralleller mellem bøgerne OG til at få rejsefeber rettet mod at genopfriske sanseindtrykkene fra den afrikanske natur og kultur.

Endnu en parallel er det, at der er udgivet kogebøger med opskrifter på både Ramotswes og Kubus yndlingsmad.

Der er i øvrigt udkommet 8 bind i serien, og jeg er da spændt på, om forlaget opfylder sin forpligtelse til også at udgive resten. Det håber jeg da på!

Det bliver til sikre 8 skydeskivepoint på min blog og 4 krimihjerter her fire krimihjerter

Michael Stanley
Mordet i Kalahari
Superlux, 2023
484 sider

PS: Forfatternavnet er et pseudonym for de samarbejdende Michael Sears og Stanley Trollip, der begge er pensionerede akademikere fra Sydafrika.

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PER DRUSTRUP LARSEN – DRUSTRUPS BOGBLOG

Har du læst den? Hvad synes du?