“Mirakelmanden” af Julie Hastrup

Denne bog er anmeldt af både Jan Findal, Anna-Louisa Tanggaard Alonso, Anne Marie Jensen og Per Drustrup Larsen.

Julie Hastrups sædvanlige hovedperson, politiefterforskeren Rebekka Holm er sygemeldt på grund af en voldsom hændelse beskrevet i den foregående bog, ”Farlig fortid”. Rebekka Holm rejser derfor til Stockholm for at være sammen med sin kæreste, den svenske politimand Niclas, som var gift med journalisten Magdalena, indtil hendes død for fire år siden.

Niclas er overbevist om, at Magdalena blev dræbt af en våbensmugler, som han efterforskede på dødstidspunktet. Niclas tror nemlig, at våbensmugleren dræbte Magdalena for at skræmme ham i forbindelse med efterforskningen. Imidlertid viser obduktionen ikke nogen tegn på drab, men det påvirker ikke Niclas. Han går derfor i gang med en privat efterforskning af våbensmugleren.

Både denne efterforskning og andet politiarbejde gør, at Rebekka overlades meget til sig selv i Niclas’ lejlighed.

Rebekka er nysgerrig af natur, og hun begynder derfor at snage i nogle kasser, hvor Niclas opbevarer nogle af Magdalenas papirer.

Rebekka gør det med dårlig samvittighed. Det er jo krænkelse af privatlivets fred. Et er at hun forsøger at få indsigt i Niclas og Magdalenas privatliv – noget andet er, at hun faktisk også finder et USB-stik med et indhold, der indikerer, at Magdalena har været på sporet af noget, der ”smager” kriminelt, og som hun har efterforsket i sin egenskab af journalist. Så måske er Niclas’ teori om, at Magdalena er blev myrdet alligevel realistisk.

Herefter tager handlingen for alvor fart. Gennem adskillige meget spændende flashbacks med flere personer i hovedrollerne, får Rebekka indsigt i kriminelle handlinger, hvor bl.a. grufulde eksperimenter med retarderede personer indgår. Rebekkas politiinstinkt fornægter sig ikke, så hun begynder sin egen efterforskning af de undersøgelser, som Magdalena ikke fik afsluttet.

Det medfører, at Rebekka bevæger sig rundt i mange interessante og fordækte miljøer, som er fint beskrevne. Jeg kan heller ikke undgå at hæfte mig ved de fine beskrivelser af naturen, hun færdes i – bl.a. den finske – idet en stor del af handlingen foregår i Finland.

Der er mange meget iøjnefaldende karakterer – både gode og absolut mindre gode mennesker – med i handlingen. Alle er beskrevet godt.

Julie Hastrup kommer i bogen bl.a. ind på brugen af psykofarmaka især i forbindelse med behandling af retarderede mennesker. Det kan godt give anledning til nogle overvejelser hos læseren.

I ”Mirakelmanden” ser man en noget anden side af Rebekka, end man er vant til. Da hun er i Sverige og er sygemeldt, føler hun sig ikke bundet af politimæssige forskrifter i den private efterforskning, hun går i gang med. Hun agerer også flere gange kampberedt og bruger magtanvendelse, men den søde og kærlighedsgivende side ser man bestemt også af hende.

Alt kommer for en dag i krimiintrigen, dog mangler jeg at lidt mere indsigt i, hvad den våbensmugler, Niclas efterforsker, egentlig har gang i. Hvem er aftagerne af de indsmuglede våben fx?

Det skal også tilføjes, at bogen slutter med en cliffhanger af format. Desuden er der også en mindre cliffhanger inde i bogen.

Jeg følte mig rigtig godt underholdt, og bogen er velskrevet. Jeg kan godt lide, Julie Hastrup skriver ”lige ud ad landevejen”. Det er helt OK, når forfattere lader deres personer filosofere over tilværelsen og lader dem føre indsigtsfulde og lange samtaler, men det kan også engang imellem være befriende at slippe for, som tilfældet er i ”Mirakelmanden”.

Jeg glæder mig meget til Julie Hastrups kommende bog og er spændt på at se, hvad cliffhangerne medfører.

Politikens forlag 2017 – 380 sider

Fem krimihjerter

www.findalskrimiside.dk

 

Anna-Luisas anmeldelse

Jeg er vild med Rebekka Holm og havde derfor store forventninger til Mirakelmanden – og jeg må sige at alle forventninger blev indfriet, og mere til.

Rebekka er sygemeldt efter et overfald – jer der har læst Farlig Fortid ved hvilket –  og hun forsøger at få tiden til at gå, dog uden meget held. Efter flere overvejelser beslutter hun at tage i mod kæresten Niclas’ forslag om at besøge ham i Sverige.

Det viser sig dog at blive lidt af en skæbnessvanger beslutning da Rebekka i sin kedsomhed hjemme i Niclas’ lejlighed falder over en flyttekasse med hans afdøde ekskones navn på. Kassen indeholder bl.a. materiale vedr. en sag hun tilsyneladende arbejdede på lige op til sin død.

Rebekka kan selvfølgelig ikke lade sagen ligge og trodser lægernes anbefalinger om afslapninge og stressfri dage og kaster sig ud i opklaringen af fortidens mysterieomspundne hændelser.

Jeg er underholdt fra start til slut. Julie skriver i et utroligt flydende sprog og formår at fastholde spændingen hele vejen igennem uden at afsløre hvad der vil ske.

Mirakelmanden – magnifik, morderisk og meningsløst ond.

Mirakelmanden får mine varmeste anbefalinger og er en af de krimier du skal læse i år.

Fem krimihjerter

@annaluisasverden 

Anne Maries anmeldelse

Jeg har ventet længe på fortsættelsen af Julie Hastrups serie om Rebekka Holm og nøj hvor var det en fornøjelse at få fingerne i “Mirakelmanden”. Rebekka er sygemeldt efter overfald, men keder sig gudsjammerligt og da hun besøger sin kæreste, Niclas i Sverige finder hun ud af mere om Niclas’ fortid og det er ikke småting.

Rebekka er som en sporhund med udsigt til en stor godbid og kan ikke lade være med at forfølge de spor hun finder og det skaber splid mellem hende og Niclas.

Jeg vil ikke sige mere, udover at jeg i højeste grad fik indfriet alle mine forventninger om Rebekka og Niclas. Jeg kan næsten ikke være i mig selv over hvor godt Julie formidler Niclas’ historie. Som en af mine med-anmeldere skriver, så skriver Julie lige ud af landevejen og det fungerer så fint. Jeg giver fem store krimi-hjerter og må bare sige “Læs den”. Den er et must-read!

Per Drustrup Larsens anmeldelse:

Ofte er der ikke sparet på det positive i forlagenes lovprisninger og beskrivelser på bogbagsider, og således heller ikke her på “Mirakelmanden”. Instinktivt gør det mig skeptisk. Det samme gælder for mig mht. de mange citater fra positive anmeldelser, jeg ikke har kunnet undgå at se, siden bogen udkom.

MEN efter læsning af krimien blev min (sunde?) skepsis gjort helt til skamme!

Historiens hovedplot er Rebekka Holms efterforskning, der samtidig bliver vævet ind i Niclas Lundells arbejde med at finde beviser på, at en østeuropæisk gangstertype står bag konens død – en helt privat efterforskning, som han er den eneste, der er overbevist om, vil afsløre hele sandheden om hans kones død.
Rebekka går derimod sin helt egne og farlige veje, for ved at genoptage den sag, som Magdalena var i gang med at efterforske, da hun blev dræbt, aktiverer hun farlige modreaktioner.

Hun bevæger sig ind i psykiatrien, blandt hjemløse, i den journalistiske verden og til Finland på sporet af sandheden om en lang række forsvundne personer og måske om mordet på Niclas tidligere kone. Det er en dramatisk handling med mange voldsomme episoder, hvor der ikke lægges fingre imellem, og Julie Hastrup har godt styr på handlingen samt på fortælleformer, så spændingskurven holdes stramt stigende med overraskelser undervejs. Lige som det skal være!

Hvem er Mirakelmanden, hvem kan Rebekka stole på, og overlever hun, så der kan komme et syvende bind i serien om hendes dramatiske efterforskninger? Jeg siger ikke mere, men opfordrer til at man selv læser bogen og bliver præsenteret for effektiv og velskrevet underholdning.

Jeg har efter læsning af de utallige, svenske skærgårdskrimier svært ved at forestille mig en fredelig skærgårdsferie i Sverige. Nu har Julie Hastrup gjort det svært at tage til den finske skærgård, men hun skal være tilgivet.

Bogen får 8 skydeskivepoint på min egen blog, 4 krimihjerter her samt 4 stjerner andre steder.

Drustrups Bogblog

fire krimihjerter

Har du læst den? Hvad synes du?