“Miraklernes nat” af A. J. Kazinski

Bogen er anmeldt af Betina Nielsen, Anna-Luisa Alonso og Jan Findal

Forlagets beskrivelse:

Hvordan er jeg endt her? Sådan spørger gidsel forhandleren hos Københavns Politi, Niels Bentzon, sig selv, igen og igen. Hans elskede kone, astrofysikeren Hannah Lund, er terminalt syg. Hun er rejst til Sydfrankrig, til den lille bjergby Lourdes, i et desperat forsøg på at blive mirakuløst helbredt. Og mens Niels står tilbage, alene med to små børn og udsigten til et liv uden Hannah, havner han pludselig midt i en spektakulær mordsag: En 33-årig gymnasielærer findes myrdet i en kælder på Nørrebro. Hvad der ved første øjekast ligner et fatalt knivopgør, viser sig at blive startskuddet til en sag, der trækker tråde tilbage til Jesu lidelse og død på korset i Jerusalem for 2000 år siden. Gymnasielæreren er nemlig blevet korsfæstet. Korset er blevet fjernet, det eneste politiet har at gå efter, er hullerne i håndleddene og fødderne, og en mystisk tegning på væggen i kælderen.

Findes der mirakler? Ikke i Lourdes, konstaterer den dødsmærkede Hannah. Men måske i Jerusalem, den hellige by, miraklernes hovedstad?

 

Betina Nielsens anmeldelse:

Anders og Jacob, som skriver under  pseudonymet A. J. Kazinski er nu ude med deres femte bog om Niels Bentzon. Bentzon har tidligere været gidselforhandler hos Københavns politi, men er nu trådt lidt tilbage fra “krigszonen”, som almindelig efterforsker. Dette fordi hans kone Hannah er alvorlig kræftsyg, og Nils vil gerne være der noget mere for hende og deres to børn. Hannah er dog af en anden mening, da hun bestemt ikke vil have, at Niels og børnene ser hende dø, så hun drager ud i verden, for at finde et mirakel eller et godt sted at dø.

Mens hun er væk bliver Niels kastet ind i en efterforskning, som på forunderlig vis, drager paralleller til Hannahs rejse, som ender i Israel.

Jeg ved godt, det ikke er pænt at bande, men her gør jeg det alligevel. Det er fandme klasse, det her. Jacob og Anders har ramt fuldstændig i bulls eye med denne her femte bog om Bentzon.

Krimi delen er spændende og realistisk, men det der gør bogen helt speciel, er den fantastiske beskrivelse af Hannahs sidste rejse. Mange af os dansker er ret dødsforskrækkede, og det er derfor et relevant emne forfatterne tager op.

Jeg er stadig helt rørstrømsk efter endt læsning. Denne her bog efterlader små aftryk af spor, som man som læser ikke er i stand til at overse og glemme.

Slutningen efterlader os med løftet om mere af samme skuffe, så det glæder jeg mig til.

Fem krimihjerter

Politikens forlag

 

Anna-Luisas anmeldelse;

Jeg har virkeligt glædet mig til at læse Miraklernes nat, da AJ Kazinski tidligere har blæst mig bagover med deres krimier historiske og enormt samfundsrelevante plots.

Jeg er vild med måden de to formår at tage historier fra fortiden og bruge disse til at sætte tænker i ang hos læseren.

Som i Miraklernes nat, Hvor Hannas rejse på flere plan sætter dybe spor i mig.

Miraklernes nat er ikke en bog man bare læser og lægger fra sig. Den kryber under huden på dig og bliver hængende.

Udover at fortælle en god historie, sætter nogen en masse tænker i gang og den er så umådelig relevant at du skulle tage at læse den.

Jeg må dog advare om at det ikke er en af dem man læser med et halvt øje – for den er dyb og kræver din opmærksomhed, men for mig var det ikke et problem. Problemet var nærmere at den tog min opmærksomhed i en grad så jeg slet ikke kunne lægge den fra mig.

Fem krimihjerter @annaluisasverden

JAN FINDALS ANMELDELSE:

På fantastisk vis formår A. J. Kazinski at kombinere opklaringen af flere korsfæstelsesdrab, mirakeltro og en fanatisk og bizar kristendomsopfattelse til en spændende og intelligent krimi.

Skønt Niels Bentzon tilfældigt bliver involveret i drabsefterforskningen, indgår han med det samme på lige fod med de andre efterforskere ved Københavns Politi.

Man følger nu et opklaringsarbejde, der ad kringlede veje fører Niels og hans kolleger rundt til mange forskellige mennesker, som bor, arbejder og opholder sig forskellige steder i København.

Både mennesker og steder beskrives på allerbedste vis.

Handlingen ses fra tre forskellige personers synsvinkel, nemlig Niels Bentzons, drabsmandens og Niels’ kone, Hannahs. Dette tilfører handlingen enorm intensitet.

Selv om Hannah har forladt Danmark og sin familie i håbet om, at hun ved hjælp af et mirakel, kan blive helbredt for sin alvorlige kræftsygdom, formår hun alligevel at hjælpe Niels og hans kolleger med opklaringen.

De tanker, som både Niels og Hannah gør sig i forbindelse med Hannahs sygdom, kan ikke undgå at gøre stort indtryk på én. Man føler i den grad med de to, som også er forældre til to små børn.

Også de tanker som drabsmanden har, og den ageren han viser i forbindelse med sin opfattelse af Gud, Jesus og kristendom, gør indtryk. Selv om man ryster på hovedet, ved man jo godt, at kristen fanatisme – og al anden fanatisme – kan have ufattelige konsekvenser.

Der er bestemt ikke sparet på bloddryppende beskrivelser af drabsmandens handlinger, men de understreger i den grad, hvad det er, der foregår i hovedet på ham.

Jeg vil sige, at ”Miraklernes nat”, kræver sit af læseren. I hvert fald kan man ikke bare lige ”hurtiglæse” adskillige steder i bogen. Ind i mellem kan det godt være nødvendigt, at reflektere over tingene for at få det fulde udbytte.

Jeg kan kun beundre A. J. Kazinzki alias Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich for deres evne til at skrive en kvalitetskrimi – som helt bestemt også er andet og mere end en krimi, nemlig en fortælling om tro, håb og kærlighed.

Fem krimihjerter

Politikens forlag 2017 – 379 sider

Findals krimiside

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Har du læst den? Hvad synes du?