”Mysteriet i Genbrugsen” af Anna Grue

Bogens hovedperson, efterlønneren Anne-Maj Mortensen arbejder som frivillig i genbrugsbutikken ”Genbrugsen” i Nykøbing Sjælland.

Beskrivelsen af interiøret i ”Genbrugsen”, som ligger i en nedlagt dagligvarebutik, er fuldstændig, som i en genbrugsbutik i dagens Danmark. Jeg ved det fra mig selv, for utallige er de gange, hvor jeg har være med min kone i en sådan.

Personalet i butikken, tror jeg også er ramt lige på kornet. Jeg skal dog understrege, at jeg ikke har personligt kendskab til, hvordan personalet i de genbrugsbutikker, vi har besøgt, agerer over for hinanden.

Til gengæld er typerne velkendte i al almindelighed, og jeg synes, at Anna Grue beskriver dem virkelig godt.

Jeg holder i særdeleshed rigtig meget af beskrivelsen af den bredmåsede Anne-Maj, som er herlig og realistisk, og som elsker sin ruhårede gravhund Mortensen den Tredje meget højt.

I øvrigt fornemmer man tydeligt, at Anna Grue værdsætter området omkring Nykøbing Sjælland rigtig meget.

I løbet af bogen sker der tre dødsfald blandt personalet umiddelbart efter hinanden. Det synes Anne-Maj er temmelig mystisk, og hun begynder nu sin egen efterforskning og konkluderer, at der er tale om drab. Hun går til politiet med sin mistanke, men Roskilde Politis efterforskere mener til at begynde med, at Anne-Maj lader fantasien løbe af med sig men, men, men…. Ja, gæt selv.

Det er herlig læsning at følge Anne-Majs entusiastiske efterforskning, og selv om bogen betegnes som en hyggekrimi, er der også dramatik.

Jeg har læst krimier siden 60’erne. På dette tidspunkt var rigtig mange krimier af samme type som ”Mysteriet i Genbrugsen”, nemlig hyggekrimier.

For mig var det et hyggeligt gensyn med en genre, som det er meget længe siden, jeg sidst har læst, men det vil ikke blive den genre, jeg ligefrem vil kaste mig over. Jeg er mere til krimier med direkte spænding, intens realistisk efterforskning, psykologi og opfindsomme plots.

Jeg vil imidlertid helt sikkert læse den næste bog i serien om fru Mortensen, for Anna Grues forfatterskab har jeg altid sat stor pris på, både når det gælder hendes krimier om Dan Sommerdahl, ”Italiensvej” og ”De voksnes rækker”

fire krimihjerter

Lindhardt og Ringhof 2020 – 303 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Har du læst den? Hvad synes du?