”Når det mørkner” af Jørn Lier Horst

I ”Når det mørkner” er en såkaldt ”prequel” – med andre ord en bog, der fortæller om tiden der er gået forud for den første bog i norske Jørn Lier Horsts serie om efterforskeren William Wisting.

Vi skruer derfor tiden tilbage til 1983, hvor Wisting er nyuddannet politibetjent og også er blevet far til tvillingerne Line og Thomas.

Wisting havde tidligt ambitioner om at blive efterforsker. Skæbnen hjælper ham på vej. Mens han har travlt med almindeligt politiarbejde som husspektakler, færdselsulykker, biltyverier, indbrud o.l. kommer han på sporet af en uopklaret drabssag.

Den er relateret til en veteranbil, som han har hjulpet en ven med at finde. Bilen står i en faldefærdig lade, hvor den i over 60 år har været gemt under en presenning. Det viser sig, at der er flere skudhuller i bilen.

Wistings nysgerrighed er vakt, og han begynder på egen hånd en efterforskning, men da han kommer dybere ind i efterforskningen, må han nødvendigvis gå til sin overordnede. Alt tyder på en drabssag. Ud fra Wistings oplysninger, fornemmer den overordnede, at han her har med en politibetjent at gøre, som har talent for efterforskning, så Wisting får derfor officiel status af midlertidig efterforsker.

Man følger nu, hvordan Wisting søger tilbage i fortiden. Flere af de personer, som vil kunne kaste lys over sagen, er døde. Der er dog nogle få tilbage, og dem aflægger Wisting besøg og får snakket med, foruden at han læser gamle avisartikler og kigger i politistationens arkiver.

En temmelig spektakulær sag udvikler det hele sig nu til at blive.

Som sædvanlig gør Jørn Lier Horst meget ud af at fortælle, hvad en efterforsker foretager sig, og det er for mig altid interessant.

Man får også et glimrende indtryk af, hvordan det er at være politibetjent med skiftende arbejdstider og samtidig være ægtemand til Ingrid og far til et tvillingepar. Faktisk svigter Wisting ind imellem familien, når han glemmer aftaler som følge af politiarbejdet.

De forskellige steder og miljøer, der skildres i ”Når det mørkner”, er yderst velbeskrevne.

Samtidig med, at veteranbil-sagen efterforskes, er Wisting også med til – som almindelig politibetjent – at hjælpe til med jagten på et par bankrøvere, som har tømt en døgnbox for et meget anseligt beløb.

Beskrivelsen af dette politiarbejde er også fin. Man kan konstatere, at meget siden 1983 er blevet anderledes både med hensyn til teknik og til forholdene på politistationen, hvor fx rygning var en naturlig integreret del af hverdagen.

Jeg kan ikke sige noget negativt om ”Når det mørkner”, men jeg synes ikke, at den når helt op på siden af de øvrige bøger, jeg har læst af Jørn Lier Horst.

Jeg vil se frem til de kommende bøger, hvor vi følger den dygtige, anerkendte og sympatiske William Wisting.

fire krimihjerter

Modtryk 2020 – 196 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Har du læst den? Hvad synes du?