I forsommeren 1944 er Berlin et farligt sted at opholde sig. Byen er udsat for hyppige bombeangreb, regimet slår hårdt ned på al modstand, og en galning myrder unge kvinder og lægger deres maltrakterede lig foran mindesmærker for de faldne i Første Verdenskrig.

Sådan lyder første del af bagsideteksten på Harald Gilbers prisvindende debutroman Nat over Germania.

Historien om den suspenderede kriminalkommisær Richard Oppenheimer foregår i det krigshærgede Berlin.

Richard Oppenheimer er jøde og bor med sin ariske kone Lisa i et af Berlins såkaldte Jødehuse”, hvor jøder gift med racerene tyskere boede i stedet for at blive sendt i koncetrationslejr.

Grundet sin status som jøde er Openheimer suspenderet fra tjeneste som kriminalkommisær, men en mørk nat vågner han pludselig med en fornemmelse af at der er nogen i rummet.

Han ser en cigaret gløde i mørket og en SS-mand beder ham følge med.

En noget overrasket Oppenheimerbliver bragt til haupsturmführer Vogler, som befinder sig på findestedet for liget af en ung tysk kvinde.

Det viser sig at SS er på bar bund i opklaring af flere bestialske kvindemord, som er blevet hemmeligholdt for den tyske befolkning. Vogler har indset, at vil de fange morderen, må de trække på Oppenheimers erfaring med opklaringsarbejdet i forbindelse med tidligere seriemordere.

På trods af Oppenheimers jødestatus trækker SS ham ind som særlig rådgiver i forbindelse med eftersøgningen af den psykopat der bortfører, torturerer og lemlæster unge kvinder.

Pludselig befinder Oppenheimer sig i en ambivalent situation – han ønsker mere end noget andet at sætte en stopper for den galning der er på spil i Berlins ødelagte gader. Han er dog også yderst velvidende om at hans opgave er forbundet med en vis risiko – for hvad sker der den dag morderen er fundet, sagen løst, og SS ikke længere har brug for ham?

Med tanke på at opklaringsarbejdet er hemmeligstemplet fordi der jo ikke sker forbrydelser i det perfekte rige, har Oppenheimer en klar fornemmelse af hvad der vil ske når gåden er opklaret, og han spiller derfor med sin veninde Hildes hjælp dobbeltspil i håbet om at han ved at samarbejde med værnemagtens organisation Abwehr, kan blive smuglet ud af landet og redde sit og Lisas liv.

Oppenheimer spiller højt spil og risikerer flere gange eget liv i jagten på de unge kvinders morder. Livet som jøde i Berlin i 1944 var med mange farer, ikke bare fra SS, Gestapo, og de bombeangreb byen ofte var udsat for, men også fra unge drenge fra Hitler Jugend, der gerne slog en simpel jøde ihjel til gengæld for lidt ros fra de mange SS-folk i gaderne.

Nat over Germania er i den grad en roman der både fortæller en grusom historie om en gal kvindemorder, og som samtidig skildrer livet i Berlin under Anden Verdenskrig med historisk akuratesse.

Det her er en af de bøger som ikke bare fortæller en god historie, men som også lærer os om et sort samfundsfagligt kapitel i verdenshistorien.

Velfortalt, spændende og super god. Læs den!

Fem krimihjerter

Også anmeldt af Anne Marie:

Nat over Germania er en rejse i tiden. Tilbage til Anden Verdenskrig, til Berlin i 1944. Plottet er utrolig veludført og som historieinteresseret får man virkelig value for money. Jeg har læst en del om Anden Verdenskrig og har gennem min mormor fået kendskab til detaljer som er svære at begribe, samtidig med at de med nutidens øjne også er nærmest – makabert – fascinerende.

Kriminalkommisær Oppenheimer er et finurligt bekendtskab. På grund af sin tro er han udelukket fra sit gamle arbejde og tvinges til at reparere maskiner på daglig basis. Han bliver pludselig hentet af SS og beordret til at assistere i en makaber drabssag. Men får han alt af vide…. og hvad sker der med ham når sagen er opklaret?

Jeg er normalt ikke til historiske krimier, men Nat over Germania fangede mig. Den er vel-researchet og intet virker forhastet, kluntet eller mærkværdigt. Alle situationer og Oppenheimers handlinger giver mening. For mig er det et stort plus – for denne kombination af akkuratesse og et spændende plot får mig på krogen og jeg hænger der endnu. Læs den!

Fem krimihjerter

Har du læst den? Hvad synes du?