“Øje for øje” af Paul Cleave

Øje for øje er anmeldt af både Betina Nielsen og Anna-Luisa Alonso

Forlagets beskrivelse:

Carl Schroder og Theodore Tate – ”Komastrømerne”, som medierne kalder dem – er omsider ved at få deres liv på ret køl igen. Tate er vendt tilbage til sit arbejde som kriminalassistent og føler sig taknemmelig over, at hans kone, Bridget, er kommet hjem igen. Schroder har det hverken godt eller skidt. Den kugle, der sidder inde i hans hoved efter skyderiet et halv år forinden, har ikke slået ham ihjel, men til gengæld har den slukket for alle hans følelser, hvilken kan vise sig at være mindst lige så farligt.Da liget af en tidligere dømt voldtægtsforbryder bliver fundet ved jernbaneskinnerne, efter at være blevet splittet ad af toget, prøver Tate at finde ud af, om der er tale om mord eller selvmord.

Aftenen efter forsvinder endnu to voldtægtsforbrydere, og alt tyder på en sammenhæng mellem de to sager, men efterforskningen bliver vanskeliggjort af, at alle på politistationen tilsyneladende holder med morderen.Pårørende til mordofre har som regel kun én bøn til politiet: Når I finder morderen, så giv mig fem minutter alene med ham. Og det er præcis, hvad der sker nu. Der er nogen, der hjælper de efterladte med at få deres fem minutter. Men da uskyldige mennesker begynder at dø, kommer Tate og Schroder på kollisionskurs, og inden længe får de en modstander, de aldrig havde forestillet sig – hinanden.

 

Betina Nielsens anmeldelse:

Forestil dig, du får chancen for at få  fem minutter med gerningsmanden til den forbrydelse, du var udsat for flere år tidligere. men som har været skyld i, at du ikke er i stand til at leve et normalt liv. Ville du benytte dig af det?

Det er omdrejningspunktet i Cleaves fabelagtige krimi om Christchurchs kriminalassistent Theodore Tate, som nu er tilbage efter sin ulykke, hvor han endte i koma.

Tate finder hurtigt ud af sammenhængen mellem mord ofrene, der ikke er blandt guds bedste børn, og der er egentlig ingen, der har ondt af dem. Desværre bliver uskyldige mennesker pludselig mordofre, og her starter Tates dilemma for alvor. Hans  samvittighed siger, at han selvfølgelig skal angive sin ven, men da Tate selv har lig i lasten, som ikke tåler dagens lys, er han nødt til at gøre op med sig selv, hvor langt han vil gå for at beskytte sin familie.

Paul Cleave overrasker igen med en krimi i verdensklasse. Han har en finurlig humoristisk måde at skrive på, samtidig med at der er rigeligt med gys og gru. Det er fedt, at kunne trække på smilebåndet, samtidig med man gyser over selve krimi intrigen. Theodore Tate er en hovedperson, der er fyldt med lag af overraskelser, og man bliver som læser udfordret på egne holdninger og etiske værdigrundlag. Det er han eminent til, da alle hans bøger har et tema, som der bliver tvistet lige tilpas meget til, at man lige må have gang i de små grå.

Hvis du ikke har læst noget af Cleave endnu, bliver du nødt til at starte med “Det syvende mord”, som er den første i serien. Dette for at sikre dig, at du får alle detaljerne med omkring Tate og Christchurch.

Fem krimihjerter

 

Anna-Luisas anmeldelse;

Paul Cleave gør det igen og cementerer dermed hans status som en af mine yndlingsforfattere.

Paul Cleave formår i den grad at fortælle en historie som du ike bare læser, men som du lever dig med ind i – for hvordan ville du selv have det med de etiske spørgsmål der rejses i denne krimi?

Hvad ville du sige hvis du fik tilbudt bare 5 min. alene med den person som havde dræbt en af dine kære på brutal vis? Ville du hævne dig – eller betyder hævnen ikke noget. Hvornår er det ok at søge hævnen, og hjælper det overhovedet at få hævn – eller nedværdiger du dig dermed blot til ikke selv at være bedre end ham der begik forbrydelsen i første omgang.

Theodore Tate er igen i centrum af begivenhederne – denne gang i selskab med sin kone, der er vågnet op efter langvarig koma, og som stadigvæk ikke helt kan klare sig selv og er plaget af kortvarige black outs og tab af kortidshukommelsen, hvorfor hun til tider vågner op i lykkelig uvidenhed om den dag deres datter blev dræbt.

En koldblodig seriemorder er igen på spil i Christchuch og hele politistyrken er sat ind for at opklare de brutale drab – men Tate bliver i den grad udfordret, da sandheder fra fortiden ved et uheldigt tilfælde afsløres for den forkerte og Tate er derfor nødt til at gøre sig nogle overvejelser der strider imod hans egne værdier. Eller gør de?

En hårrejsende god krimi, der nærmest læser sig selv!

Fem krimihjerter@annaluisasverden IG

Har du læst den? Hvad synes du?