“Operation nyttige idioter” af Henrik Brun

BOGEN ER ANMELDT AF BÅDE PER DRUSTRUP OG JAN FINDAL

 

Da Malin Østerlund, kendt flygtningeaktivist og samfundsdebattør, bliver fundet kvalt i et buskads i Flensborg, ser tysk politi det som et røveri, der gik galt. Men PET er ikke enige. Her frygter man, at det er et drab begået af politiske årsager, og at der kan være en trussel mod Danmark. Derfor sender de Selma Brink til Flensborg.

Selma var tidligere en kendt tv-reporter, men er officielt stået af ræset og har oprettet et onlinemagasin. I virkeligheden er hun levet rekrutteret som indhenter for PET og skal under sit dække af journalist skaffe informationer af betydning for rigets sikkerhed.

I Flensborg infiltrerer hun byens flygtningemiljø uden rigtig at finde ud af mere om Malin. Men så får hun en henvendelse, som sender efterforskningen i en helt ny retning. For måske er Malins død blot en brik i et større og uigennemskueligt politisk spil, hvor venner i virkeligheden er fjender, og målet helliger alle midler. (Fra bogens bagside)

 

Min anmeldelse:
Henrik Brun har også skrevet den udmærkede 5-binds krimiserie med Ketil Brandt i hovedrollen, og hvor der ligesom i bl.a. mange af Leif Davidsens bøger er tætte forbindelser til Østeuropa.

I denne nye og helt aktuelle roman er fokus på den internationale flygtningesituation og mediernes rolle med et særligt tæt blik på Danmark og vores sydlige nabo. Hvordan handlingen hænger sammen med titlen, skal selvfølgelig ikke afsløres, men nyttige idioter er jo betegnelsen for folk, der uden at være klar over det, snydes til at arbejde for et modsat formål, end de egentlig står for. Så siger jeg ikke mere, for I skal som læsere uforberedt sendes på samme rejse rundt i især Danmark og grænseområdet som mig, så I også kan blive guidet ind i det komplekse, overraskende og sandsynlige plot.

Jeg var både underholdt, oplyst og skræmt af historien, hvor skurkene ikke er nemme at afsløre (har alle egentlig interesse i at det sker?), og hvor PET overskrider alle beføjelser.

Der er på alle måder tale om grænseoverskridende kriminalitet. Kom endelig med næste bind i den planlagte serie med PET-agenten Selma Brink!

Jeg giver gerne bogen 8 sikre point på min egen blogs krimispændingsskydeskive og 4 krimihjerter her: fire krimihjerter

Henrik Brun
Operation nyttige idioter
People’s Press, 2019
330 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget

JAN FINDALS ANMELDELSE

”Operation nyttige idioter” er første bind i en serie om indhenter for PET Selma Brink.

Selma Brink, som tidligere var en meget kendt TV-reporter, er blevet rekrutteret af PET som indhenter. På grund af sin erfaring som journalist viser hun sig at have eminente evner som efterforsker.

Hun sendes til Flensborg af PET under dække af at være journalist for at undersøge, om drabet på en kendt flygtningeaktivist, Malin Østerlund er begået af politiske årsager, som kan være en trussel mod Danmark. Det tyske politi hælder mere til, at det er et røverisk overfald, der gik galt.

Efter at have infiltreret i Flensborgs flygtningemiljø finder Selma hurtigt ud af, at det er PET, der har ret.

Man skal ikke have læst mange sider, før man finder ud af, at Selma er en kvinde, der forstår at komme ind i begivenhedernes centrum, og jo mere man følger hende, ser man at hun er både barsk og modig. Der er ikke meget nervøs tøs over hende.

Hvordan hun egentlig er ”indvendig”, får man ikke så meget at vide om.

Nu udspiller der sig et realistisk drama, hvor hovedtemaet er flygtninge-migrant problematikken. Som i den virkelige verden, er der mennesker i bogen, der mener, at strømmen af dem, der kommer ulovligt ind i Danmark, skal stoppes med alle midler. Og så er der dem, der mener det modsatte, nemlig at de, der har behov for hjælp, skal hjælpes. Det er noget, der kan skabe konflikter. Voldsomme endda.

Sagen er bestemt ikke ligetil. Det, som drabet på Malin Østerlund umiddelbart så ud til at være, er måske i virkeligheden noget helt andet – måske en brik i et uigennemskueligt politisk spil, som også trækker spor ud i Europa.

Man kommer rundt i flere forskellige og godt beskrevne miljøer.

Da bogens personer – bortset fra chaufføren Benny – ses fra Selmas synsvinkel, ved man ikke, hvad disse tænker, men kun hvordan de agerer. Der mangler noget psykologisk kant.

Selv om intrigen kan forvirre en, så synes jeg, at Henrik Brun fint formår at rede de spegede tråde ud til sidst.

Efter endt læsning sidder jeg tilbage og tænker på, hvor meget PET mon benytter sig af indhentere som Selma. Ja, og så tænker jeg også på, at PET måske ikke altid har ”helt rent mel i posen”, når de efterforsker.

Jeg vil se frem til at følge Selma i de kommende bøger med hende som hovedperson.

fire krimihjerterPeople’sPress 2019 – 330 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Har du læst den? Hvad synes du?