Pagten af Michael Katz Krefeld

Bogen er både anmeldt af Jan Findal, Anna-Luisa Alonso og Per Drustrup Larsen

 

Jans anmeldelse:

Michael Katz Krefeld har med ”Pagten” skrevet et brag af en krimi. Den er simpelthen drønspændende fra start til slut.

I bøger som denne, hvis mission først og fremmest er at være spændende og underholdende, kan jeg sagtens acceptere, at realismen måske ikke er til stede overalt, og at noget nok passer lidt for godt sammen til, at det kan ske i virkeligheden.

Bogen er den femte i Ravn-serien med den private efterforsker og tidligere politimand Thomas Ravnsholdt, kaldet Ravn som hovedperson. I de fire første krimier har det uopklarede drab på Ravns kæreste, Eva været en gennemgående sidehandling til bøgernes hovedhandling mest på den måde, at Ravns tanker uafladeligt er vendt tilbage til drabet.

På grund af nye oplysninger, som kommer til Ravns kendskab, øjner han nu gode muligheder for at drabet kan opklares. Han går derfor i gang med sin private efterforskning.

Efterforskningen peger i retning af, at Eva i sit sagførerjob er kommet i besiddelse af oplysninger, der peger i retning af korrupte betjente blandt Ravns tidligere kollegaer og en bagmand højt placeret i anklagemyndigheden. Ravn er sikker på, at oplysningerne er så kompromitterende for de involverede, at de har kostet Eva livet.

Efterforskningen af drabet på Eva involverer også den berygtede gangsterboss Kaminsky, som også var med i Ravn nummer fire, ”Dybet”. Med Kaminsky bliver Ravn nødt til at indgå en uhellig alliance, da han ligger inde med en afgørende viden om drabet på Eva.

Som sædvanlig foregår handlingen i København med stor vægt lagt på Christianshavn.

Personligt kan jeg godt lide, når lokaliteterne er genkendelige for mig.

Man bliver præsenteret for mange forskellige mennesketyper lige fra dem, der er højt på strå og til dem, der er nogen mere eller mindre sølle eksistenser.Man møder også en meget usædvanlig lejemorder, som benytter en noget spektakulær drabsmetode.

Har man læst de fire foregående bøger om Ravn – hvilket man bør gøre – kender man ham rigtig godt, og der er ingen tvivl om, at han psykisk nu har fået det langt bedre, efter at han i den grad har været nede at vende på grund af drabet på Eva.

Flere er personerne i ”Pagten” går igen i alle bøgerne om Ravn, så dem kender man også godt. Det gælder vennerne, journalisten Eduardo, som står for at skulle giftes, antikvariatsboghandleren Victoria og boksetræneren Johnson.

Især gangsteren Kaminsky, hans kone Ivona og lejemorderen Arentzen kommer man godt ind under huden på.

Endelig må man ikke glemme Ravns gamle hund, den engelske bulldog Møffe, som stadigvæk er med overalt, hvor Ravn færdes.

Ingen tvivl om at bogen lægger op til Ravn nummer seks. Den vil jeg også glæde mig til at læse, for Michael Katz Krefeld evner i den grad at skrive bøger, der er værd at læse.

Fem krimihjerter

Lindhardt og Ringhof 2016 – 415 sider

Findals krimiside

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Anna-Luisas anmeldelse:

Pagten er 5.bind i serien om Ravn og mine forventninger har været tårnhøje, da Michael Katz Krefeld er en af mine absolutte favoritforfattere.

Jeg er fuldstændig vild med Michaels måde at skabe genkendelige universer på – jeg læser ikke bare historien, men ser den tydeligt for mig, og føler at jeg kommer enormt tæt på ikke bare hovedpersonen Ravn, men hel række af de gennemgående personer i serien.

Pagten er djævelsk god! Ravn får færten af  at der var noget uldent ved et møde Eva havde i sin kalender inden hun brutalt blev dræbt i deres hjem, og da han finder ud af at vedkommende hun skulle have mødtes med døde ved et særdeles uheldigt fald på en meget brugt mountainbikerute, hvor han som erfarn kører aldrig burde kunne komme så galt afsted, ja så kan Ravn ikke slippe sagen igen.

Det viser sig dog at være en sag, der er endnu sværere at komme til bunds i end Ravn havde frygtet – nogen forsøger bevidst at slette sporene – og de skyer ingen midler.

Da Ravn år mistanke til korruption blandt politi og embedsfolk er han nødt til at gå egne veje – og han kommer endda til at nære mistillid til sin gamle makker Mikkel, for er han god nok, eller er Mikkel også en af de “rådne” i korpset?

Ravn kommer i den grad til at befinde sig mig i orkanens øje da han også involverer sig med politimorderen Kaminsky, efter dennes flugt fra fængslet.

En hæsblæsende jagt på sandheden – og hævn over Eva.

Jeg er i den grad underholdt fra start til slut!

Fem krimihjerter @annaluisasverden

Per Drustrup Larsens anmeldelse:

For femte gang kæmper den tidligere politibetjent Thomas Ravnsholdt med sine traumer over kærestens død og mod forskellige forbrydere. Hver gang er det sket i høj hastighed, med sit eget liv sat på spil samt med megen vold og en hel del selvtægt. Således også denne gang, hvor der igen er fuld fart på handlingen, som ikke altid virker lige sandsynlig med hændelser, der kun kan lade sig gøre på film eller i en forfatters fantasi, men usandsynligt i virkeligheden, men spændende og underholdende er det med russiske gangstere, korrupte politifolk og en kold lejemorder!

Ravn kommer ud i situationer, hvor det hver gang er utroligt, at han faktisk overlever, og hvor detaljer og held altid går Ravns vej. På den måde minder Ravn mig om Nesbøs Harry Hole, og mht. kærestens død og følgerne for Ravn minder det mig om Jürgensens Roland Triel. Desuden minder miljøbeskrivelserne mig om Steins Axel Steen. Altsammen spændende læsning, så også der passer sammenligningen.

Summa summarum for mig er efter endt læsning, at vel er bogen spændende og underholdende, men jeg kan ikke følge med i de enslydende og ubetingede anprisninger, jeg har skimmet, siden bogen udkom for et par dage siden. Jeg synes ikke, at den trods spændingsniveauet fanger mig særligt udover en nysgerrighed for, hvordan alle ender kan nå sammen til sidst. Samtidig er jeg ikke fascineret af den måde, som Katz Krefeld bruger Ravns bulldog, Møffe, på. Den er for mig kun en tom rekvisit eller en gimmick uden betydning for handlingen.

I et efterskrift skriver Katz Krefeld, at han nu er halvvejs i serien om Ravn. Han arbejder frem mod den klassiske 10-binds serie, men med dette bind 5 savner jeg en følelse af nødvendighed af endnu 5 bind, og har i stedet et ønske om fornyelse af plottets sandsynlighed og indhold.

Jeg giver bogen 8 skydeskivepoint på min egen blog og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

fire krimihjerter

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Drustrups Bogblog

Michael Katz Krefeld
Pagten
Lindhardt og Ringhof, 2017

414 sider

 

 

Har du læst den? Hvad synes du?