Den ungdomskriminelle Hauge mødte jeg første gang i forfatterens “De efterladte”, hvor han efter løsladelse fra en kort straf i fængslet sendes til Nordjylland af den indsatte rockerchef, der har givet ham opgaven at se nærmere på hans nevøs død.

Den bog anmeldte jeg her http://blog.drustrup.dk/#post184, og jeg sluttede den positive anmeldelse med at skrive, at jeg spændt ville vente på fortsættelsen. Nu er den her, og det er en direkte fortsættelse. I “De efterladte” møder han en pige, og bogen ender dramatisk med, at Hauge begår en forbrydelse for at opklare sagen og samtidig redde livet. Her begynder den nye bog, der har fængslet som en meget sjældne lokation i krimilitteraturen. Jeg kan ikke huske andre end Roslund/Hellström: Tre sekunder (http://blog.drustrup.dk/#post165), der dog har et helt andet sigte.

 

Fra bogens bagside:
Hauge er vant til at sidde i fængsel, men denne gang er anderledes. Udenfor venter kæresten Kirstine og hendes lille dreng, og Hauge selv er blevet en anden. Volden er ikke længere hans første løsning på problemer.

Da en medfange hænger sig i isolationscelle, aner Hauge et komplot. Han bryder fangernes regel nr. 1 – aldrig at tale med personalet – og tilbyder fængselsdirektøren hjælp til at opklare det, han er sikker på er en forbrydelse.

Hauge starter på den døde fanges afdeling, i håb om at finde en morder og få nedsat sin straf. Men det er farligt, at stikke næsen i andres sager. Især indenfor fængslets mure, hvor uskrevne regler og usynlige alliancer styrer.

 

Min anmeldelse:
Hauge sidder i fængsel med en lang dom på baggrund af sagen i seriens første bind, og hans bedste chance for at få forkortet straffen er efter hans egen mening, at han kan afsløre, hvad der i virkeligheden er foregået i forbindelse med dødsfaldet. Hvem blandt fangerne er involveret, og er personalet også en del af det hele?

Det giver for mig et indblik i det interne liv i et fængsel, ud over hvad jeg primært har set på film og i dokumentarudsendelser – samt i meget beskedent omfang har oplevet som bibliotekar i en arrest. Jeg må sige, at beskrivelserne af stemninger, arbejdsforhold og magtstrukturer m.v. virker meget, meget overbevisende. Her er der ikke noget stukket under stolen, så vidt jeg kan læse mig til, så det er barskt og nådesløst. Tilsat en mulig – eller måske rettere umulig – kærlighedshistorie og en finansiel skandale ude i samfundets virkelighed bliver bogen endnu mere interessant og relevant.

Med Hauge som overbevisende fortæller rulles en historie ud både om livet i et fængsel og om, hvordan det påvirkes af elementer udefra. Fascinerende læsning og en spændende krimihistorie, der er godt fortalt.

Ligesom bind 1 får denne fortsættelse også 8 sikre skydeskivepoint på min egen blog og 4 krimihjerter her: fire krimihjerter

Palle Schmidt
Ulv blandt ulve
Avanti, 2020
282 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forfatteren.

PER DRUSTRUP LARSEN  –  DRUSTRUPS BOGBLOG

Har du læst den? Hvad synes du?