“Pigen under jorden” af Elly Griffiths

“Pigen under jorden” er anmeldt af  Anna-Luisa Alonso, Betina Nielsen, Lone Maj Knudsen og Per Drustrup Larsen.

Mød Ruth Galloway

Arkæolog, knogleekspert, antiheltinde og katteelsker!

Vanedannende krimiserie om den knap 40-årige lidt særprægede og rapkæftede arkæolog Ruth Galloway. Stærke og stemningsfulde miljøbeskrivelser, et solidt pænt og ikke mindst en gennemgående kærlighedshistorie har sikret forfatteren en kæmpe læserskare i sit hjemland.

 

Anna-Luisas anmeldelse;

Jeg kan lige så godt sige det lige ud; JEG ER VILD MED RUTH GALLOWAY!

Dette er ikke en blodig krimi. Det er heller ikke en actionpacked thriller der får dig til at miste pusten.

Det her er en af de mest specielle krimier jeg har læst – og jeg er vild med den!

Ruth Galloway er en ikke helt ung og lidt for tung kattedame- men hun er så meget mere end det. Hun er klog, hun er sin egen herre og hun har en helt særlig tiltrækningskraft.

Ruth bør næsten helt alene ude i Saltmarsken med sine to katte. Hun underviser på et nærliggende universitet, hvor hun arbejder sammen med sin bedste veninde Shona.

Ruth bor meget afsides med bare 2 naboer – et ægtepar fra London der blot benytter huset som feriebolig primært om sommeren og fugleeksperten David som er single ligesom Ruth selv. De kommer dog ikke hinanden meget ved for David elsker fugle, men hader katte. Ruth elsker sine to, der er hendes eneste selskab i dagligdagen.

En dag involveres Ruth i opgravningen af nogle knogler der er fundet i Saltmarsken nær hendes hjem. En lille pige er forsvundet i området 10 år tidligere og politiet håber at det er liget af denne lille pige der langt om længe er dukket op, så de endelig kan give pigens forældre fred i sindet og afslutning.

Det viser sig dog at knoglerne er langt ældre. 2000år faktisk. Pigen lader til at have levet i jernalderen hvor hun formentlig er blevet ofret til guderne.

Pludselig forsvinder endnu en lille pige i området. Det ryster politiet, der straks frygter at det er dem samme morder der tidligere har taget en lille pige i området.

Ruth hjælper politiet med sin viden og drages mere og mere af vicepolitikommisær Harry Nelson. Ruth boede også i området da den første pige forsvandt og de to gør sammen alt de kan for at opklare hvad der er sket med  de to små piger.

Dette er en meget anderledes krimi – men jeg var fuldstændigt opslugt af den og har læst den på et par dage. Der er ingen tvivl om at jeg skal læse mere om Ruth Galloway- jeg er helt solgt og krimien får mine varmeste anbefalinger!

Fem krimihjerter@annaluisasverden

 

Betina Nielsens anmeldelse:

Her er noget ganske specielt, nemlig en hovedperson, der i løbet af no time brager ind i hjertet på dig og sætter sig fast. Ruth Galloway er kikset og nørdet på den fede måde, så man straks får lyst til at være sammen med hende. Hun er knogleekspert med stort K, elsker sine katte og er bestemt ikke bange for at sige sine mening eller træde ved siden af de gængse normer og regler. Hun er ukompliceret og lige til.

Selve krimihistorien i bogen er ok, ikke noget banebrydende eller gåsehuds fremkaldende. Men stille og rolig, med gode stemningsfyldte miljøbeskrivelser, der gør én nysgerrig på at læse mere.

Det var dejligt at lære Ruth Galloway at kende, så jeg glæder mig til vores næste møde.

Tre krimihjerter

Lone Maj Knudsens anmeldelse

Pigen under jorden er den første i serien med arkæologen Ruth Galloway som er oversat til dansk. Lige om lidt udkommer bind 10 i serien i England. Gads Forlag som udgiver serien i Danmark, har planer om at udgive 2 krimier i serien om året. Jeg glæder mig allerede til det næste bind i serien.

Pigen under jorden – har rigtig meget af det som jeg elsker ved engelske krimier. Fantastiske miljøbeskrivelser, rigtige gode plots uden alt for meget blod. Endvidere at hovedpersonen er usædvanlig. Ruth er ikke som de fleste hovedpersoner, hun er lettere overvægtig, nysgerrig, arkæolog og så har hun et ret anstrengt forhold til sine forældre. Hun er ikke en decideret helt, men jeg synes nu hun er ret sej.

Ruth elsker sit arbejde. Det kan nemt hænde at hun bliver så fordybet i sit arbejde, at hun glemmer tid og sted. Det er ikke altid så heldigt, hvis man er ude på en gravplads i et sumpområde – og det så pludselig bliver mørkt.

Undervejs finder Ruth ud af at alle ikke er hvad de lader til at være. Ruth gennemlever en del personlige udfordringer, men det bliver aldrig stereotypt eller klicheagtigt.

Elly Griffiths er rigtig god til det med ord – så det bliver spændende og utraditionelt. Samtidig er plottet virkelig godt skruet sammen. Det er et ret usædvanligt plot som er både grumt, ondt og makabert på sin helt egen stille facon. Det elsker jeg simpelthen.

Jeg synes bestemt at det er en krimi som du skal læse.

fire krimihjerter

Krimihjerte

Per Drustrup Larsens anmeldelse:

“Da politiet finder menneskeknogler i saltmarsken udenfor King’s Lynn i Norfolk, tror de, de tilhører Lucy Downey, en lille pige som blev kidnappet ti år tidligere, og arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway bliver tilkaldt. Men Ruth konstaterer, til kriminalinspektør Harry Nelsons skuffelse, at knoglerne er mere end tusind år gamle.”

Sådan beskrives bogen kort, og den viser sig at være en både hyggelig, interessant og rimeligt spændende krimi.

Historien udvikler sig med arkæologiske fund i det flotte naturområde, hvor også ornitologer er i aktion. Da endnu en pige forsvinder og senere findes død, og da der afsløres en serie breve angiveligt fra bortføreren/morderen dengang og nu, involveres Ruth Galloway endnu mere i efterforskningen, og dramatikken øges yderligere. Der bliver desuden også plads til kærlighedsrelationer, akademiske konflikter og god engelsk stemning.

Ruth minder mig om en yngre (knapt 40 år gammel) udgave af en krydsning mellem Agatha Christies Miss Marple og Ann Cleeves Vera, og det er bestemt et rigtigt godt og charmerende mix.

Det er første del af en serie, som ifølge forlaget er blevet godt modtaget i Storbritanien, så der kommer nok flere af bøgerne på dansk, og det bliver både hyggeligt, interessant og spændende at følge Ruth Galloway.

Jeg giver bogen 8 skydeskivepoint på min egen blog – Drustrups Bogblog – og 4 krimihjerter her:fire krimihjerter

Elly Griffiths
Pigen under jorden
Gads Forlag, 2018
299 sider

Har du læst den? Hvad synes du?