”Playground” af Lars Kepler

Politikens Forlag 2016 – 464 sider

Forlagets beskrivelse:
Hvor langt vil du gå for at redde dit barn?
Under en mission i Kosovo falder Jasmin Pascal-Andersons kommandoenhed i et baghold. Hun såres så hårdt af skud, at hendes hjerte holder op med at slå i næsten to minutter. Da hun kommer til bevidsthed, ved hun, hvad der venter efter døden: Hun har en klar erindring om en voldshærget kinesisk havneby, et sted, der er langt farligere end noget andet, hun har oplevet. Men ingen tror på hende.
Fem år senere er hun blevet alene med sin søn, Dante. Han involveres i en voldsom ulykke og kvæstes så hårdt, at lægerne må standse hans hjerte for at kunne operere ham. Jasmin ved, at drengen umuligt kan kæmpe sig tilbage blandt de levende fra det sted, der stadig hærger hendes tanker. Især ikke, hvis han havner på legepladsen – det sted, de kalder Playground.
Hun må følge efter ham.
Playground er en psykologisk thriller om, hvor langt man er villig til at gå for at redde sit barn.
En fritstående roman, der viser en ny side af Lars Kepler

Anmeldelse
Med udgangspunkt i et nært familiemedlems nærdødsoplevelse har Lars Kepler skrevet en meget usædvanlig bog, hvor en stor del af handlingen foregår i et dødsrige.
På mange måder minder dette dødsrige om den virkelige verden. Også her er der problemer og konflikter, der skal løses.
Til dette dødsrige ankommer Jasmin Pascal-Anderson, da hun som udsendt soldat i Kosovo, bliver hårdt såret med hjertestop til følge. I dødsriget oplever hun chokerende hændelser og ser mange forfærdende ting.
Hun vender imidlertid tilbage til sit jordiske liv, da lægerne får hende genoplivet.
Da hun fortæller sine omgivelser om det, hun fuldt og fast tror, hun har oplevet, bliver hun på det nærmeste erklæret sindssyg. Hun bliver indlagt på et hospital for sindslidende, og må gennemgå en barsk tid der, men ”bliver helbredt” og kommer ud igen og får sig en ny tilværelse.
Da hendes søn, Dante ved skæbnens ugunst som følge af en trafikulykke, også ender i dødsriget, er vi fremme ved bogens vigtigste tema: Hvor langt vil Jasmin gå for at redde sin søn?
Det kommer der nogle interessante betragtninger ud af.
De ”jordiske personer” som er med i bogen bl.a. Jasmins kæreste, hendes søster og det lægefaglige personale hun møder er fint karakteriserede.
Også beskrivelserne i bogen – både af dem ”in real life” og dem i dødsriget – er gode og dem i dødsriget til tider yderst forfærdende.
Vel vidende, at jeg skiller mig ud fra alle de begejstrede svenskere, der allerede nu har læst bogen og måske også fra en lige så begejstret kommende dansk læserskare, må jeg bare konstatere, at bogen slet ikke er en for mig.
Jeg er til den mere ”jordiske” krimi-genre, hvor der gerne må være både spænding og drama, som der fx er i Lars Keplers forrige bøger.
De, der holder af eventyr-thrillere (udtryk brugt af forfatter Christian Mørk), vil sikkert få en god og spændende læseoplevelse, for bogen er velskrevet, og for dem vil den være særdeles spændende.
Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at mange vil give bogen 5 krimihjerter, men jeg ender på
To krimihjerter
Jan Findal – www.findalskrimiside.dk

Har du læst den? Hvad synes du?