Reportage: Reception for “Stjålne liv”

Fredag den seksogtyvende februar klokken femtenhalvtreds lunter Helle Vincentz rundt i Café Dan Turéll. Hendes nye bog, Stjålne liv, udkommer i dag, og bogreceptionen skal være helt perfekt. Hun taler med tjenerne, champagneglas bliver stillet klar på bardisken og borde bliver sat til side, så der er plads til de mange gæster i den lille, traditionsrige café.

Over indgangen til caféen, er loftet dækket med caféens navn i store, sammenhængende lys, der understreger, at dette er Dan Turélls sted. Som var det skrevet med Dan Turélls egen håndskrift. Allerede som trediveårig fik Dan Turéll opkaldt caféen efter sig, og siden har den været stedet som alle altid vendte tilbage til og aldrig glemmer.

Et par redaktører fra forlaget er de første der ankommer. Med sig har de en overdådig buket blomster og to flasker vin, samt halvfjerds eksemplarer af Helle Vincentz’ nye bog, som skal sælges til arrangementet.

Da Caféen kort efter er fuld, holder Helle Vincentz en tale. Hun takker gæsterne for at de vil være med til at fejre hende og understreger, at når de læser hendes bog, er det vigtigt at læse takkeafsnittet bagerst. Uden navnene der, ville der ikke være en bog.

Et andet sted i caféen sidder der gæster og spiser. De kigger nøje og nysgerrigt til mens alting sker.

Café Dan Turélls røde vægge indhyller gæsterne i et varmt skær, og de gule lamper der hænger, giver caféen et pift af magi. Størstedelen af væggene i den ende af caféen hvor receptionen foregår, er beklædt med spejle. Gæsternes smil og ansigtsudtryk er overalt i lokalet, genspejlet på væggene. Ivrige samtaler og høje grin breder sig i lokalet. Helle Vincentz skriver autografer og små beskeder til hendes kommende læsere, branchefolk og bekendte. Hendes to sønner skaber høje grin, når de løber imellem skoven af ben.

Køb ‘Stjålne liv’ her

Oppe ved baren har tjenerne travlt. Overtjeneren sonderer terrænet og sørger for at gæsterne har noget i deres glas. Øl bliver serveret på store fade og balanceret rundt i lokalet.

Trods spejlene på væggene, er der en hel væg til hyldest af store kunstnere, men også grafisk kunst. Jimi Hendrix og Jim Morrison fra The Doors følger os med øjnene, som Mona Lisas hemmelige blik. Ved siden af legenderne, er væggen prydet med en ældre Orangina-light plakat. Alt på væggen er indrammet, men det, der drager mest, er Dan Turélls LP-plade. En original LP. Sølvstjernerne var den første – og eneste plade med musik som Dan Turéll udgav i sin levetid. Den er indrammet præcist som mange af forsiderne fra Dan Turélls forfatterskab er indrammet i den anden ende af caféen. De understreger det store, brede forfatterskab han nåede at skrive, før sin død i 1993. Han var en mand med mange talenter og i 2006 blev der navngivet en plads i København under Dan Turélls pseudonym, Onkel Dannys Plads.

Da det er mørkt uden for caféen, er der endnu proppet med mennesker, der alle vil være med til at fejre Helle Vincentz’ store dag. Blandt dem, forfattere som Jesper Stein, Julie Hastrup, Jakob Melander og Maren Uthaug. Det virker mere som et krimi-fællesskab end en reception.

Almindeligvis bliver receptioner brugt til korte ’kig ind – få et glas – gå igen’-arrangementer. Men størstedelen af gæsterne her bliver, med champagne i glassene og store grin, alle med til at gøre aftenen ekstra magisk og fejre Stjålne liv, de flotte anmeldelser den overvældende modtagelse i handlen. Det er trods alt Café Dan Turéll.

Følg Helle Vincentz på facebook her.

Har du læst den? Hvad synes du?