”Rosa” af Lotte og Søren Hammer

”Rosa” af Lotte og Søren Hammer

Gyldendal 2016 – 276 sider

Anmeldelse:

”Rosa” foregår under besættelsen i den fiktive jyske by Lyngstad. På allerbedste vis fortæller den om livet, som det formede sig i en mindre provinskøbstad med gymnasium fra august 1944 til sidst i december 1945.
Det er ikke nogen højdramatisk bog, hvor hovedpersonerne involveres i sabotage-handlinger, stikkerlikvideringen o. lign. Uundgåeligt præges handlingen af krigen. Nogle unge drenge fra gymnasiet er involveret i formidlingen af illegale blade, og alle ser ned på kvinder og unge piger, som plejer omgang med tyskerne.
Bogen er mest af alt en kærlighedshistorie, der involverer den 16-17 årige, William og den jævnaldrende Rosa.
Handlingen ses fra Williams og Rosas synsvinkel i form af Williams dagbogsnotater fra besættelsen, fra breve skrevet under besættelsen fra Rosa til sin lillesøster, Elsebeth og desuden fra breve skrevet i1968 fra William til Rosas datter, Ursula.
Den måde at bygge handlingsforløbet op på gør, at man får særdeles god indsigt i William og Rosas liv. William er på mange måder en svag person, men til gengæld er Rosa overordentlig stærk.
William er søn af byens apoteker, som vil have at sønnen skal gå på den matematiske linje på gymnasiet, selv om han er langt mere sproglig end matematisk begavet.
Rosa er tilflytteren, som sammen med sin far kommer til provinsbyen. Hun er en flot og dejlig pige at se på, men meget utilnærmelig, og da en tysk officer flytter ind på et værelse i hendes og farens lejlighed, chikaneres hun på det groveste af sine gymnasiekammerater.
Gennem de to hovedpersoners tanker i dagbog og breve kommer man også til kende de øvrige personer godt, og man får også et fint kendskab til miljøerne i provinsbyen, Lyngstad. Fx er der gode beskrivelser af Lyngstad Gymnasium.
De fleste læsere kender forfatterparret Hammer som særdeles gode krimiforfattere, og det fornægter sig heller ikke i denne bog. Vi skal dog helt hen til bogens slutning, før det ”kriminalistiske” kommer på banen, og ikke nok med det, læserne præsenteres i den forbindelse for en gedigen overraskelse.
Jeg synes utrolig godt om ”Rosa” og beundrer forfatterparret for evnen til at skrive noget helt andet end det, man er vant til fra deres hånd.
En virkelig god bog.

Fem krimihjerter

 

www.findalskrimiside.dk

Har du læst den? Hvad synes du?