En norsk, grum og psykologisk spændende bog. Den foregår i 2 perioder: først i 00’erne samt i 2017. En ung pige forsvinder i 2017, en kæmpepyton købt i 00’erne bliver meget større. En gruppe unge er blevet ældre på de cirka 15 år, men bliver den unge pige i 2017 ældre?

 Fra bogens bagside:
Sommeren 2017.
Maria og datteren Iben kommer op ar skændes under en indkøbstur. Da Iben bliver væk, er Marias første indskydelse, at datteren har gemt sig for at straffe hende. Hun ved, hun burde gå rundt og lede, men i stedet kører hun væk i raseri. Først da Mariam kommer hjem til sin mand om aftenen, går det op for hende, at Iben ikke er løbet sin vej. Hun er forsvundet. Så da politifolkene Roe og Ronja bliver sat på sagen, er der allerede gået mange timer, siden nogen sidst så Iben.

Begyndelsen af 00’erne.
Liv læser til sygeplejerske og bor i et kollektiv med to unge fyre. Efter en fest beslutter de sig for at købe en kæmpepyton, som får navnet Nero. Fra første sekund er Liv draget af slangen, og det udvikler sig hurtigt til en relation, hun aldrig havde forestillet sig at få til et andet levende væsen.

Krybdyrsmemoirer er en psykologisk thriller om ensomhed, sorg og skam. En mangefacetteret og dragende historie med mord, svigt, en mystisk guldnøgle og et hamskifte eller to.

 

 

Min anmeldelse:
Jeg var noget usikker på, om jeg havde lyst til at læse denne krimi, hvor en kæmpepyton spiller en central rolle, og hvor forlagets foromtale ikke lagde skjul på dens behov. Alligevel valgte jeg at læse den, fordi den lød så tilpas anderledes. Det har jeg været glad for.

Bogens historie følger to spor til forskellige tider, og uden at afsløre for meget, så viser det sig til sidst, at sporene på klassisk krimivis ender med at krydse hinanden til sidst. Men det er også det mest klassiske ved bogen, der på næsten alle andre måder er en usædvanlig krimi. Det gælder i første omgang handlingen, men den måde, historien fortælles på. Den gør læsningen endnu mere spændende, end jeg havde regnet med. Bid for bid opklares sammenhængen mellem bogens spor og tider gennem de forskellige aktører – og her er kæmpepytonen også fortæller i et par kapitler. Både spøjst og rigtigt relevant.

Det er på flere niveauer en grum historie og psykologisk spændende, så jeg kan anbefale den og vil se frem til de næste bøger fra denne debutant.

8 point på min egen blogs krimispændingsskydeskive og 4 krimihjerter her på krimifan.dk. fire krimihjerter

Silje O. Ulstein
Krybdyrsmemoirer
Gutkind, 2021
443 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PER DRUSTRUP LARSEN  –  DRUSTRUPS BOGBLOG

Har du læst den? Hvad synes du?