Den danske bogbranche blev i år invaderet af vestjysk familie med tryksværte i blodet. Karen Strandbygaard debuterede den 24. februar med domestic noir-romanen ”Se ikke væk”, og tre uger efter, den 10. marts, debuterede hendes fætter Jens Strandbygaard med krimien ”Mekkalinjen.”

Og det er måske ikke så mærkeligt, at de begge har kastet sig over bøgerne. Deres oldefar, Jens Strandbygaard, stiftede i 1898 et bogtrykkeri i Skjern, som nu har været i familiens eje i fire generationer.

”Trykkeriet er en del af familiens DNA. Vores farfar trykte illegale blade under krigen og fik senere Marshallhjælp fra USA til at købe en ny trykmaskine, ” fortæller Jens.

”Og vores farmor boede i en bygning i forlængelse af trykkeriet. Når vi som børn besøgte hende, brugte vi det meste af tiden på at lege i trykkeriet, hvor der lugtede af tryksværte og rensebenzin, ” siger Karen.

Jens tilføjer: ”Jeg gætter på, at vi har fået bogbranchens svar på malerhjerne. Al den tryksværte er størknet, og nu danner den ord og sætninger, som vi er nødt til at skrive ned for at få ud. ”

Karen og Jens har måske nok en fælles historie, men deres vej til debuten har været meget forskellig.

”Karen har taget det med ord meget bogstaveligt. Hun har uddannet sig som retoriker og arbejdet som tekstforfatter i mange år,” siger Jens. ”Hun formår at holde læseren fanget med sproget alene. Det er vildt imponerende.”

”Jens har som selvstændig erhvervsmand taget en anden vej hertil – og den har gjort ham sindssygt produktiv. På den tid, det tager ham at skrive en spændende bog, har de fleste andre forfattere knap nok nået at spekulere over plottet til deres næste roman,” siger Karen.

Og kommer der en fælles bog fra de to? ”Ja, vi har lige hørt om et rigtigt mystisk dødsfald i familien. Den historie brygger vi videre på, ” svarer de.

FIND MEKKALINJEN HER (hos saxo.com)

FIND SE IKKE VÆK HER (hos saxo.com)

Har du læst den? Hvad synes du?