Citat fra bogens bagside: ”Som om vi aldrig rigtig fandtes” er en thriller om ambitioner, hemmeligheder, skyld, fortrængning og mord – en uhyggelig og overraskende fortælling om de ting, som det lykkes at leve med. Og de ting man ikke kan leve med.” Bedre kan det ikke siges!
En opringning til scenografen Christin Lindberg i København sætter handlingen i gang. Hun får at vide, at en kvinde, Natasja som hun gik på gymnasiet med i en mindre midtjysk by, skal begraves. Hun er umiddelbart ikke interesseret i at deltage i begravelsen, men da hun får at vide, at en mandlig gymnasiekammerat, Nikolaj – en hun kendte og beundrede også er død, beslutter hun sig til at tage af sted. Umiddelbart efter sin ankomst erfarer hun, at en tredje gymnasiekammerat, Pauline er forsvundet.
Nikolaj var i gymnasietiden forsanger i bandet Smalltown Empire. Både Christin og Pauline var tilknyttet bandet som henholdsvis scenograf og fotograf. Netop medlemmerne i dette band er omdrejningspunktet i bogen, idet de i forskellig grad gemmer på hemmeligheder, som har gjort dem til de mennesker på godt og ondt, som de hver især er blevet til.
Sammen med journalisten Micki Reiss, som også var elev på gymnasiet og som på grund af en journalistisk fejl, han har begået nu er blevet afskediget og derfor har valgt at vende tilbage til barndomsbyen, forsøger Christin at finde ud af, hvad der er op og ned på dødsfald og forsvindinger.
Man må virkelig beundre den debuterende forfatter Rikke Dahl for hendes evne til at skabe meget interessante og troværdige personer og miljøer. Det gøres bl.a. ved, at handlingen ind imellem skrues tilbage til gymnasietiden i 1993, hvor man ser handlingen fra flere af de impliceredes side. Den nutidige handling ses mest fra Mickis og Christins side.
Bogen viser med al tydelighed, at de forestillinger man havde om, hvad ens skolekammerater, gymnasiekammerater og medstuderende ville udvikle sig til ikke altid holder stik. Det gælder både de personer man forventede noget af og de personer, man ikke forventede noget af.
Som tidligere folkeskolelærer har jeg ofte konstateret, at man absolut ikke skal ”spå om”, hvordan fremtiden vil udforme sig for ens elever.
”Som om vi aldrig rigtig fandtes” er en anderledes krimi. Selv om der sker flere dødsfald, er det minimal politiefterforskning i bogen. Det er bestemt heller ikke en bog, hvor livsglæden viser sig. Tværtimod. Der hersker en dyster og mørk stemning bogen igennem.
Krimigenren fornægter sig dog ikke, idet bogen slutter med en for mig gedigen overraskelse.
”Som om vi aldrig rigtig fandtes” fortjener bestemt ros, men jeg synes, der ind imellem er for mange ”filosoferende” tanker og overvejelser. Det betyder efter min mening, at handlingen ind imellem bliver lidt langtrukken. Jeg kunne godt have ønsket mig, at der var ”skåret lidt mere ind til benet”.
Jeg er spændt på, hvad Rikke Dahl har på hjerte, når hun udkommer med ”den vanskelige toer”.
4 krimihjerter af 5:
Turbine 2019 – 471 sider
Klik HER og se alle mine anmeldelser
Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget