”Sort morgen” af Cilla & Rolf Börjlind

To drab på to mørke adopterede børn i henholdsvis Höganäs og Stockholm giver genlyd i hele Sverige. Politikvinden Olivia Rönning – som også er med i forfatterparrets to foregående bøger – tilknyttes de to drabsefterforskninger.

Mette Olsäter fra Rigskrim kommer ligeledes på sagen. Også den tidligere politimand Tom Stilton bliver involveret i opklaringen. Begge personer kendes også fra Cilla og Rolf Börjlinds to bøger, som går forud for ”Sort morgen”.

Der arbejdes ud fra den teori, at de to drab er hatecrimes, og efterforskningen koncentrerer sig om folk, som er tilknyttet nynazistiske grupper.

Bogen beskriver virkelig godt, hvad der foregår i disse grupper. Fra virkelighedens verden ved man, at der i Sverige sker en del hatecrimes, der går ud over folk med anden etnisk baggrund end svensk, så det gør bogen meget nærværende og aktuel.

Imidlertid er opklaringen ikke lige ud ad landevejen, og hændelser, der ligger 40 år tilbage i tiden, bliver også en del af efterforskningen. Det samme gør en sag som vedrører et drab på en farvet kvinde, som Tom Stilton arbejdede med, da han var efterforsker. Det hele mixes sammen til en meget spændende krimiintrige med gode overraskelser.

Efterforskningsarbejdet foregår i forskellige miljøer, som beskrives meget troværdigt. Fx er det interessant læsning at høre om 70’ernes kollektiver og beskrivelserne af de små samfund på de svenske skærgårdsøer.

Politiarbejdet virker realistisk og virkelighedstro.

Personerne i bogen er også interessante og meget forskellige, men fælles for dem er, at de er interessante karakterer, som taget ud af virkeligheden.

Jeg kan godt lide en krimi, som under læsningen giver anledning til, at man tænker over indholdet også ud over det krimimæssige. Det gør man i ”Sort morgen”.Fem krimihjerter

Rosinante 2015 – 419 sider

www.findalskrimiside.dk

15. marts 2017 udgives ”Sov du lille”, som har samme hovedpersoner som i ”Sort morgen”. Bogen tager udgangspunkt i flygtningekrisen 2015. Den vil jeg se meget frem til at læse.

Har du læst den? Hvad synes du?