Sporene vi efterlader os af Pernilla Ericson

DENNE BOG ER ANMELDT AF BÅDE ANNA-LUISA ALONSO OG JAN FINDAL

Hvilke spor efterlader du dig på nettet? Du fortæller hvem du er, og hvad du gør, men du ved ikke, hvem der følger med…

Der sker brutale overfald på kvinder langs den grønne metrolinie, og frygten breder sig i Stockholm. Mens politibetjent Liv Kaspi er på tvungen orlov, som følge af en intern undersøgelse, rekrutteres hun til et lille privat team, Erlagruppen, der vil opklare sagen. Efterforskningen fører dem ind i de mørkeste kroge af nettet, og det viser sig, at den måde, hvorpå gerningsmændene finder ofrene, er djævelsk godt planlagt. Volden eskalerer, og da kvinderne begynder at forsvinde sporløst forstår Erlagruppen, at det er et kapløb med tiden. Det er kun et spørgsmål om tid, før Grønne linie-mændene opdager, at nogen er på sporet af dem…

Sporene vi efterlader os er svenske Pernilla Ericsons debutroman, og med denne start glæder jeg mig allerede til næste bind i serien om Erlagruppen.

Liv Kaspi er politikvinde med et særligt had til mænd der behandler kvinder dårligt. Årsagen hertil findes i Livs egen fortid og er konstant tilstede i Livs tanker.

Da Liv en aften på hendes gåtur overfaldes af en ung mand, vækkes hendes had til netop denne type mænd, og overfaldsmanden kommer slemt til skade da Liv angriber i det der til at starte med er selvforsvar. På grund af denne hændelse sendes Liv hjem på ufrivillig ferie.

Liv kontaktes dog umiddelbart efter af en anonym person som ønsker at tilbyde hende et job. Politikvinens nysgerrighed vækkes og Liv tager til et møde der kommer til at forandre hendes tilværelse for altid.

Den anonyme kvinde viser sig at være en stærk kvinde med solid erfaring i politiets arbejde, som ønsker at opklare sagen om Grønne linie inden politiet, som tilsyneladende er på bare bund.

Udover Liv er også en ikke helt uskyldig hacker, samt en indkøber af den slags, der kan skaffe dig hvad end du måtte ønske med i det nyoprettede team. Liv sættes derfor også i et moralsk dilemma, men vælger at takke ja til at til at være med.

Sporene vi efterlader os er ikke bare en hæsblæsende historie om brutalitet og nettets mørke side, men også en vanvittigt spændende bog, med et elskeligt team, der med hver sine forskellige personligheder taler til læseren.

Jeg fik bogen igår eftermiddags og har slugt den på en enkelt grå regnvejrsdag.

En absolut must read!

Fem krimihjerter

JAN FINDALS ANMELDELSE:

Hvis man accepterer bogens præmis, at Edith – en pensioneret kriminolog og kørestolsbruger – opretter et privat efterforskningsteam, som består af den suspenderede politiefterforsker Liv, IT-eksperten Aminah og den underverdensrelaterede Richard, så har man her et brag af krimi.

Ediths mål med Erlagruppen, som teamet bliver kaldt, er at opklare en række uhyggelige voldtægter, som sker i Stockholm. Det sker i samarbejde med politiet, men Edith har også en personlig grund til at få fanget gerningsmændene. Det viser sig hurtigt, at der er to om forbrydelserne. Forbrydelserne, som foregår langs den stockholmske såkaldt grønne metrolinje, skaber voldsom frygt i den svenske hovedstad.

Personkarakteristikkerne er fine, og man kommer til at kende Erlagruppens 4 medlemmer godt. Den meget klart tænkende og planlæggende Edith, den dygtige og kampberedte Liv, den altid hittepåsomme Aminah og den noget mystiske Richard.

Bogens titel ”Sporene vi efterlader os” refererer til bogens altoverskyggende tema, nemlig de spor brugerne af de sociale netværker altid efterlader sig, og som folk, der har ondt i sinde, forstår at udnyttet til egen fordel. Her i bogen finder voldtægtsforbryderne, deres ofre via Facebook.

I og med at forbrydelserne er voldtægt, kommer forfatteren Pernilla Ericson selvfølgelig også ind på det faktum, at nogen mener, at et voldtægtsoffer selv er med til at lægge op til voldtægten fx på grund af påklædning.

Pernilla Ericson anvender suspence i bogen. Det sker ved, at man som læser følger de kvinder, som ikke ved, at de om få øjeblikke bliver voldtaget. Det ved til gengæld læseren, og det er meget uhyggeskabende.

Opklaringsarbejdet er godt skildret, og man skal igennem en del faser, før man er i mål.

Her i februar udkom Pernilla Ericsons anden selvstændige bog om Erlagruppen, ”Jeg finder dig”. Den vil jeg glæde mig til at kaste mig over.

Fem krimihjerter

Harper CollinsNordic 2016 – 352 sider

Findals krimiside

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Har du læst den? Hvad synes du?