Stuart MacBride: De forsvundne og de døde

Om Stuart McBride og Logan McRae-serien:
Jeg havde fornøjelsen af at interviewe Stuart MacBride på Krimimessen 2017, og her kom vi bl.a. ind på den serie, som denne bog er en del af. Det blev bl.a. til dette:

Ved andre festivaler og arrangementer plejer det at være den anden og større serie, der snakkes om. Her er hovedpersonen i de indtil nu 11 bind Logan McRae, og han er en helt anden type politimand end Ash Henderson.

På spørgsmål om det er logisk og en god idé at begynde udgivelsen på dansk med bind 9 i serien – “De forsvundne og de døde”, svarer Stuart MacBride, at det har været helt udenfor hans indflydelse, men at det er helt logisk.

Politiet i Skotland er – ligesom i Danmark – blevet grundigt omorganiseret, og i de første 8 bind i serien var Logan McRae og han kollegaer en del af Grampian CID. Da han skrev bind 9, var alle regionens politienheder blevet til ét samlet Police Scotland, hvor der så var lavet specialenheder for forskellige forbrydelser, og alle mordefterforskninger samlet i én enhed. Derfor var CID ikke så interessant at skrive om, og al tidligere research ødelagt. Derfor flyttede han fra bind 9 hovedpersonerne til Skotlands yderste nordøstlige spids og tilbage i uniform med et helt anderledes arbejde end tidligere. Der er således et naturligt skifte i serien der, så med bind 9 er der faktisk tale om en helt ny start på serien.
Kan man lide bogen, siger Stuart MacBride, at man selvfølgelig kan begynde serien forfra og på den måde få forhistorien med.

Læs om hele interviewet HER – og klik også videre herfra til min anmeldelse af Stuart MacBrides anden serie med Ash Henderson i hovedrollen.


Min anmeldelse:
Selv om jeg flere gange savnede at kende forhistorien mellem McRae og hans tidligere chef…
Selv om baggrunden for McRaes degradering og forflytning ikke står helt klart…
Selv om jeg ikke kendte forhistorien om McRaes kone…
Selv om jeg ikke har læst bind 1-8…

SÅ blev jeg meget fascineret af det univers, bogen foregår i, og ikke mindst i den måde de mange sidehistorier fortælles på, hænger sammen og påvirker hinanden.

Samtidig med de mange mindre sager, Logan McRae tager sig af som uniformeret lokalpolitimand, sker der meget andet kriminelt, som det er svært for ham ikke at blande sig i, selv om specialisterne fra hovedkvarteret tager over på en større narkosag og mordet på en lille pige – en sag med mulig forbindelse til kende pædofile.

Bogen udspilles sig over en god uges tid, og vi føres som læsere kronologisk gennem begivenhederne ved gengivelser af kommunikation fra radioerne og detaljerede beskrivelser af alle begivenheder, så selv om er mange detaljer, så er det næsten som at være med på patruljer, på gerningssteder og at tage del i opklaringen. Det er sådan, politiromaner er bedst.

Der er mange personer med i bogen, og en del af dem kaldes flere navne, så i begyndelsen kræver det lidt koncentration at følge med, men det klares. Det hjælper også, at det er interessante personer eller rettere personligheder, og særligt McRaes tidligere chef, som er en del af det tilrejsende hold, der tager sig af mordet på pigen, er oplevelse og en helt speciel figur. Et andet hold politifolk er samtidig i gang med en større narkosag med lokale forbindelser. Spillet mellem det lokale politi og “rejseholdene” er underholdende beskrevet, og en kontant og ofte sort humor er da også et gennemgående træk.

Det er en rigtigt godt fortalt serie historier i bogen, og det vil føre alt, alt for vidt at komme yderligere ind på dem her! Men I skal vide, at det er en barsk omgang med flere mord og vold fra alle sider. Desuden kommer McRae og hans familie også personligt i spil.

Det er en krimi, hvor litterær form, fortælleteknik, plots, handlingsforløb, miljøbeskrivelser og personskildringer går op i en spændende og underholdende helhed, og så kan det ikke blive meget bedre!

Bogen sagtens nydes, uden at man har læst de første 8 bind i serien – (men jeg vil alligevel gerne læse dem – og gerne på dansk). Det kan dog kun gå for langsomt med at få udgivet de følgende bind i serien!

Jeg giver bogen 9 skydeskivepoint på min egen blog – Drustrups Bogblog og 5 krimihjerter her:

Fem krimihjerter

Fra bogens bagside:
Et fejltrin kan koste dig alt…
Når du fanger en berygtet morder, bør du få en belønning – ikke? Men i stedet bliver kriminalkommissær Logan McRae forflyttet til det mørkeste Aberdeenshire i det nordlige Skotland. Her tilbringer han dagene med at håndtere narkohandlere, fange butikstyve og løbsk kvæg.
Stilheden og forudsigeligheden bliver imidlertid brudt, da kroppen af en lille pige skyller op på stranden i den søvnige by Banff og en menneskejagt efter gerningsmanden går i gang.
Et opklaringsteam bliver tilkaldt fra Aberdeen, og medlemmerne er villige til at gære hvad som helst for at få opklaret sagen. De tramper rundt i lokalsamfundet og brænder broer og gør sig voldsomt upopulære.
McRae har nok at gøre med sit eget job, men nu har hans tidligere chef brug for hans hjælp. Snart er han trukket dybere og dybere ind i sagen, og en ting er sikker : nabolaget er ikke så idyllisk, so det ser ud. Et rovdyr lurer og det er ikke sikkert, at alle kommer ud af denne sag i live.
Stuart MacBride
De forsvundne og de døde
HarperCollinsNordic, 2017
543 sider

———————

Har du læst den? Hvad synes du?