”Sudden death” af Anne og Even Holt

Gyldendal 2015 – 438 sider

Forlagets beskrivelse
Søskendeparret Anne Holt og Even Holt er tilbage med en ny thriller om hjertelægen Sara Zuckerman.
Det er yderst modvilligt, at hjertelægen Sara Zuckerman overværer sin første fodboldkamp. En Champions League-finale mellem Bayern München og Borussia Dortmund i 2013. Idet dommeren fløjter kampen af, er det kun Sara, der lægger mærke til, at en af spillerne pludselig falder livløs om på banen. Hendes resolutte indgriben redder Dortmund-spillerens liv for øjnene af millioner af tv-seere.
Saras nyvundne berømmelse gør, at hun bliver kontaktet af finansmogulen Najib Aysha, britisk statsborger med libanesisk baggrund, ejer af Premier League-klubben Notting Hill og en af verdens største kunstsamlinger. Mødet skal vise sig at blive skæbnesvangert for dem begge – for kunst og fodbold har det til fælles, at penge er magt og mennesker er brikker i finansverdenens koldblodige spil.
Sudden death er andet bind i serien med Sara Zuckerman i hovedrollen.
Det første bind, Flimmer, udkom i 2011.

”Sudden death” foregår for en stor dels vedkommende i et lægefagligt miljø, men den er bestemt ikke det, man kalder for ”en lægeroman”. Overhovedet ikke. Den er tværtimod en meget avanceret thriller, hvor man skal være helt oppe på dupperne for at følge med i den noget indviklede handling.
Der er ingen tvivl om, at det lægefaglige i bogen er i orden. Even Holt er uddannet læge og civilingeniør, i øvrigt samme uddannelse som en af bogens hovedpersoner.
Selv om det lægefaglige – som rummer en del ikke let tilgængeligt indhold – fylder godt er der også meget med om det, der foregår i en professionel fodboldklub. Når der både er medicinsk og fodboldmæssigt indhold, kan det ikke undre, at doping er et stort tema i bogen.
Også konflikten mellem israelerne og deres fjender spiller en væsentlig rolle.
Der er ligeledes plads til et tema om forholdet mellem ægtefæller og til et mellem et kærestepar i den modne alder.
Personskildringerne i bogen er gode og troværdige og viser bl.a., hvad trangen til rigdom og magt kan gøre ved mennesker, men skildringerne viser også, at ægte kærlighed og venskab kan løse menneskelige problemer.
Bogen er efter min mening en thriller på et realistisk plan. Her er ingen direkte neglebidende situationer og decideret page-turner-agtige situationer. Her ligger spændingen på det mere overordnede plan.
”Sudden death” er bl.a. med sine lange beskrivelser af det lægefaglige og den ikke helt tilgængelige handling ikke en bog, der helt falder i min smag. Jeg vil imidlertid ikke bestride, at netop det faktum, er noget andre krimilæsere vil sætte stor pris på.

Tre krimihjerter

Har du læst den? Hvad synes du?