“Syndfloder” af Kristina Ohlsson

Forlagets beskrivelse:

En mand bliver fundet død, siddende i sin lænestol foran pejsen med et skudhul i brystet. Han har sin datters vielsesring på fingeren. En bedemand leder efter sin bror, som ingen andre savner. Bedemanden er sikker på, at broren og hans familie ikke er forsvundet frivilligt.

Samtidig kæmper en kvinde for ikke at miste kontrollen over sit liv, mens hendes mand bliver farligere og farligere. Snart vil det være umuligt for hende at beskytte sig selv og sine børn.

BOGEN ER ANMELDT af Betina Nielsen og Per Drustrup Larsen:

Betina Nielsens anmeldelse:

Vi er nu nået til sjette bog i serien med Fredrika og Alex, som vi læsere nu efterhånden kender på både godt og ondt. Det er ikke småting, de har oplevet i løbet af bøgerne og “Syndfloder” er heller ikke nogen undtagelse.

Mord på mord bliver begået og på forunderlig vis, har ofrene noget til fælles, nemlig gammel moralsk “gæld”. Dette går dog ikke op for Alex og Fredrika før morderen lægger ens spor på gerningsstederne og skriver breve stilet til Alex.

Efterhånden som opklaringen skrider frem, går det op for Alex og Fredrika, at morderen desværre nok skal findes i deres omgangskreds.

Kristina Ohlsson har skabt et godt og velkendt univers for os krimielskere, der med hendes velbeskrevne hovedpersoner gør, at man føler sig hjemme i hendes bøger.

Selve plottet er ugennemskueligt og de forskellige personlige problemer vores hovedpersoner slås med, er relevante og realistiske. De binder en flot sløjfe på krimihistorien, så alt ikke bare bliver mord og politiarbejde.

Desværre tyder alt på, at Ohlsson er færdig med at skrive om Alex og Fredrika. Dem kunne jeg ellers godt have brugt noget mere tid sammen med. Men heldigvis har Kristina Ohlsson nok mange andre gode krimibøger i ærmet, vi kan se frem til.

fire krimihjerter

Per Drustrup Larsens anmeldelse:
Teksten på bagsiden er ret præcise fragmenter fra handlingen, og læsningen af bogen er de første mange sider på samme måde heller ikke sammenhængende – men fortvivl ikke! Alt hænger sammen, alt afsløres med tiden, og det er spændende at læse! Læs derfor bogen i lange stræk og del den ikke op i for små bidder, især ikke første halvdel af bogen.

Netop derfor vil det være grænseoverskridende at afsløre noget som helst af handlingen, der især bæres af beretninger fra politiets efterforskning, som påvirkes af et spændt forhold mellem Fredrika Bergman og Alex Recht. De overordnede temaer er hævn og et indædt ønske om at “rette op på tingenes orden”. Jeg ødelægger dog ikke noget ved at sige, at der er store personlige omkostninger for især Fredrika.

Jeg har været forsømmelig i krimilæsningens tjeneste, for jeg har ikke fået læst alle seriens første 5 bøger – Askepot (1), Tusindfryd (2), Skytsengle (3), Paradisoffer (4), Davidsstjerner (5) – og det bør jeg absolut rette op på. (Det har nu ikke spoleret min læsning af bogen, selv om der er flere referencer til tidligere begivenheder). Nu er chancen der for at indhente det forsømte og ikke komme yderligere bagud, for serien er slut. Det skriver Kristina Ohlsson selv i et efterskrift, der dog indledes med : “Jeg tror, …”

Jeg giver bogen 9 skydeskivepoint på min egen blog og 5 krimihjerter her for spændingsniveauet, den sindrige konstruktion af plottet og den litterære stil. Alt sammen elementer der er kendetegnende for Ohlssons serie, og det placerer den på et andet niveau end mere lineært fortalte serier af f.eks. Läckberg og Jungstedt m.fl., som jeg er kørt træt i.

Fem krimihjerter

Kristina Ohlsson
Syndfloder
Modtryk, 2017

428 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Drustrups Bogblog – Per Drustrup Larsen

 

Har du læst den? Hvad synes du?