“Tilgivelse” af Yrsa Sigurdardottir

En teenagepige bliver brutalt myrdet i den biograf, hvor hun arbejder, og liget slæbes ud i natten af en maskeret morder. Inden da har pigens kammerater modtaget en række gruopvækkende videoer fra pigen. Et par dage senere møder en teenagedreng samme skæbne, og endnu engang har hans venner modtaget lignende uhyggelige videoklip inden mordet.

Sammen med børnepsykolog Freyja indleder kriminalassistent Huldar Traustasson jagten på den maskerede morder. Og efterhånden som opklaringsarbejdet skrider frem, må de spørge sig selv, om der findes endnu et Og der derude.

Tilgivelse er tredje selvstændige bog i Yrsa Sigurdardottirs spændingsfeltet krimiserie om Huldar og Freja.

Der er iskold luft mellem Huldar og hans chef Erla på stationen som følge af en sag om sexchikane efter de to endte i Erlas seng.

Da de grufulde videoer og liget af den unge teenagepige Stella dukker op sættes alle sejl for at opklare sagen – eller det vil sige næsten alle. For Erla bærer når til Huldar i en sådan grad at hun så vidt muligt undgår at bruge Huldar og makkeren Gudlaugur men i stedet sætter dem til at løse ligegyldige opgaver og der endda så få at de også for tid til at trille tommelfingre.

En dag sendes de ud for at hjælpe en forvirrer rengøringskone som ikke kan komme ind i det hus hun skal gøre rent –  så holdes de da borte fra sagen så længe, og kollegerne griner ondsabsfuldt ad Erla spidsfindigheder. Men blokkene fra kollegerne skifter hurtigt fra frydefulde til misundelige, da det viser sig at Huldar og Gudlaugur finder spor på stedet som tyder på at endnu en teenager er bortført eller måske endda dræbt.

Huldar og Gudlaugur må fortsat finde sig i meget fra både Erla og alle kollegerne samtidig med at Huldar må finde sig i Freyjas afvisning af ham da hun dog trods alt indvilliger i at hjælpe i sagen qua sin funktion som børnepsykolog.

Freyja får hurtigt mistanke til at morgen måske kan have noget at gøre med mobning – et fænomen hun husker særdeles tydeligt fra sin egen skoletid. Freyja er i tvivl om hvorvidt hendes syn på sagen netop er farvet af hendes egen fortid – er der virkeligt nogen der går så vidt for at straffe dem der mobber?

Opklaringarbejdet viser sig dog at være mere indviklet end som så og efterforskere møder mange blindgyder inden de endelig kommer på rette spor.

Tilgivelse er en helt særdeles samfundsrelevant krimi som ikke bare indeholder der sædvanlige plots, men også fortæller en nutidig historie som i den grad belyser et måske stigende problem i vores SoMe samfund hvor alle er tilgængelige og online hele tiden. Der findes intet helle – og alle kan ytre hvad de lyster uden overhovedet at behøve give sig til kende eller stå ansigt til ansigt med den man ytrer sig mod.

Yrsa Sigurdardottir har med Tilgivelse skrevet en krimi, der ikke bare er skræmmende god, men også belyser en grum virkelighed, som nogle børn faktisk står op til hver eneste dag.

Tilgivelse er en pageturner af kaliber og jeg E L S K E R slutningen, som får alle nakkehårene til at rejse sig lige inden du skylder dig hen for at trække gardinerne for.

Fem krimihjerter @annaluisasverden

Har du læst den? Hvad synes du?