“Toplitzgåden” af Jesper Marcussen

En gåde fra fortiden…
En arkæologisk undersøgelse i de østrigske Alper…
En skattejagt tværs gennem Europa…
En konspirationshistorie fra nutiden med rødder i nazitiden…

Fra bogens bagside:
Da den danske journalist Thomas Berg flytter til Berlin, bliver hans første opgave at dække en stort anlagt arkæologisk undersøgelse af Toplitzsøen i Østrig. Hurtigt bliver det dog klart for ham, at nogen er villig til at dræbe for de hemmeligheder, som bjergsøen gemmer på, og da et afgørende spor viser sig at lede tilbage til en gammel rapport, som han var med til at skrive under sin studietid, finder Thomas sig selv fanget i et dødeligt spil.

Nu samles vennerne fra den gamle studiekreds igen. De er efterstræbt af en ukendt modstander, og de har kun én chance. De må selv løse Toplitzgåden.

 

Min anmeldelse:
På årets krimimesse i Horsens faldt jeg på Byens Forlags stand i snak med Jesper Marcussen, der lige havde fået udgivet sin debutroman på forlaget. Nogle gange (ofte for mig, lader det til) viser sådanne tilfældige møder sig at være rigtigt interessante. Bogen lød umiddelbart spændende og interessant, og det viste sig også, at forfatteren var bibliotekar som mig

Jeg fik bogen foræret, uden at jeg turde love, at den ikke ville drukne i stakkene af ulæste bøger. Tilbage på hotellet begyndte jeg på læsningen og blev både nysgerrig og fanget af historien. Siden kom andre bøger ind over, men nu har jeg fået den læst.

Efter hans kone er død (myrdet?), drager Thomas Berg ud i verden for at få andet at fokusere på. Det bliver en dramatisk historie med forbindelser til både kones journalistiske arbejde, hans egen studietid og en ikke verificeret gåde fra nazitiden om, at noget værdifuldt er begravet i Toplitzsøen.

Med Thomas i hovedrollen følger en rejse tilbage til tiden med det nazistiske styre og en modstandsgruppe samt en kult omkring Himmler samt en rejse tilbage til hans egen studietid og den opgave, han var med til skrive dengang. Det bliver farligt, meget farligt. Og undervejs er det. Uligt at være sikker på, hvem der er ven eller fjende blandt bogens mange personer. Sådan kan det med fordel også være i en spændingsbog, og det er der godt greb om i bogen. (Det er bare ærgerligt, at en mulig/sandsynlig skurk på bogens bagside afsløres som central person samme med Thomas Berg i kommende bøger i den planlagte serie. Det spolerede et af de afsluttende kapitler for mig).

Er man til spændende historier med konspirationsteorier og historier om historiske mysterier f.eks, som denne her med forbindelser til nazitiden, så er bogen oplagt og god læsning. Hvis man som jeg har fået min lyst for den typer bøger styret, så er andre genrer bedre – selv om de er velskrevet og spændende.

Forfatteren har helt klart lavet en del research. Bogen er således delvist baseret på historiske facts, men i et efterskrift skriver forfatteren, at han principielt går ind for at lade myten komme den gode historie til gode. Derfor er jeg også spændt på næste udspil i serien, der hedder “Et Wildenbruch-mysterium” opkaldt efter et centralt sted bogen/serien.

Med min personlige manglende fascination af den type bøger vægtet op mod bogens fortællemæssige styrker, ender min samlede vurdering på 7 point på min egen blogs spændingskrimiskydeskive og 4 krimihjerter her:
fire krimihjerter

Jesper Marcussen
Toplitzgåden
Byens Forlag, 2019
322 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PER DRUSTRUP LARSEN   –   DRUSTRUPS BOGBLOG

 

Har du læst den? Hvad synes du?