“Tre sekunder” af Anders Roslund og Börge Hellström

Fra bogens bagside:
Piet Hoffmann lever et dobbeltliv. Et med sin elskede kone og to små sønner, og et andet, hemmeligt, hvor han hver dag risikerer at miste alt. Hoffmann er som svensk politis mest succesrige undercoveragent nået til tops i den kriminelle verden. På ordre fra både politiet og den polske mafia skal han nu forsøge at infiltrere Sveriges sikreste fængsel. Bliver han afsløret, er han lige farlig for begge sine arbejdsgivere. Han er alene og kan ikke stole på nogen.

Kommissær Ewert Grens bliver involveret i Piet Hoffmanns livsfarlige spil uden at vide, hvem han er. Grens bliver tvunget til at vælge, om Hoffmann skal dø.

Kun tre sekunder adskiller liv og død.

 

Min anmeldelse:
Jeg læste bogen, kort efter den udkom første gang i 2010, og dengang var det vildt spændende læsning, hvor jeg helt frem til slutningen var meget i tvivl om, hvad der skete med Piet Hoffmann. Det var jeg ikke, da jeg læste den igen, nu den blev genudgivet som paperback, men det var alligevel vildt spændende læsning!

Det er en stærk historie om at bruge politiagenter / agent provocateurs. Den beskriver agentens vilkår, personlige omkostninger og den ustandselige fare, de arbejder under. Forbrydernes holdninger og reaktioner, når en agent afsløres, beskrives også, og det er ikke bare for sjov. Værre er det at følge, hvordan alle officielle instanser som politi, anklagemyndighed og politikere fralægger sig ethvert ansvar, og overlader agenten på egen hånd. Og det sker for Piet Hoffmann.

Kronologisk og i korte kapitler følger vi som læsere skiftende personers aktiviteter. Efterhånden tegner der sig et billede af personernes sammenhængende historie, og af hvad der sker. Det gøres grundigt med mange detaljer, men det bliver alligevel hurtigt intenst spændende. Senere kommer der ret meget mere fart og dramatik på historien helt frem til den overraskende slutning. Selv med de mange detaljer, der fylder de truende mange sider, så er det en en bog, der ikke opleves som spor for lang.

Det er på mange måder en brutal bog. Det er den pga. de voldsomme begivenheder, der beskrives i detaljer, men den er det især på den høje grad af sandsynlighed, bogen beskriver bl.a. af den officielle ansvarsfralæggelse. Det er for alvor brutalt. Kombinationen af samfundskritik og en spændende kriminalhistorie står ualmindeligt stærkt.

Bogen er genudgivet i anledning af både en filmatisering af bogen og udgivelsen i juni af fortsættelsen “Tre minutter”. Filmen har international premiere januar 2019, og “Tre minutter” anmeldes snart her. Bøgerne indgår i forfatterparrets serie med Ewert Grens, men udgør en selvstændig trilogi med Piet Hoffmann som hovedperson, idet næste bog i serien, “Tre timer”, udkommer på dansk senere, men med Anders Roslund som eneforfatter pga. Hellströms død i 2017.

Jeg giver med glæde gerne bogen 5 krimihjerter her samt 9 sikre krimiskydeskivepoint på min blog.

Fem krimihjerter

Anders Roslund & Börge Hellstrōm
Tre sekunder
2. udgave
Modtryk, 2018
612 sider

Per Drustrup Larsen – Drustrups Bogblog

 

Har du læst den? Hvad synes du?