Vejen til Warszawa af Lotte og Søren Hammer

I krig er det svært st skelne ven fra fjende

i Vejen til Warszawa følger vi Peter, der er dansker i Nordtyskland. Han optages i Hitlerjugend og bliver medhjælper hos en lille pressegruppe, der arbejder rundt om i Nazi-Tyskland og i de besatte lande. I Polen fanges han af krigen. Han flygter og stilles for en krigsret, hvor han dog med nød og næppe klarer frisag. Senere bliver Peter optaget på en junkerskole. Ham uddannes til SS-officer og udstationeres i Den Jødiske Ghetto i Warszawa.

Vejen til Warszawa er første bind i serien Venner og fjender, der udspilles i årene 1939-45. Vi følger en ung dansk-jødisk kvinde fra København og en ung dansk-tysk mand fra Grænselandet under deres rejse gennem krigens brændpunkter.

 

Vejen til Warszawa har taget mig med storm! Jeg har altid haft en forkærlighed for de historiske spændingsromaner, der trods deres fiktive fortællinger beskriver en verden, der var engang og minder os om hvor galt det kan gå, når man ikke tænker sig om eller bare blindt følger flertallet eller de mest højtråbende.

Mange synes historie er kedeligt – men HISTORIEN er vigtig, og her spiller de veludførte historiske bøger en vigtig rolle i at minde os om fortiden og bære denne viden med frem.

Jeg er fuldstændigt forelsket i Venner og fjender og nu skal i høre hvorfor.

Peter er barn på landet i Nordtyskland. Han er forældreløs og bor hos en bonde, hvor han arbejder hårdt hver dag sammen med Uwe, der også er havnet hos Bonden. Begge er de blevet hans værgerådsdrenge efter de har boet på børnehjem.

De arbejder hårdt, sover i stalden og får pisk hvis Bonden synes.

En morgen posten kommer forbi fortæller han Bonden om naboens malkepige. Han har fundet hende død i grøften. Kvalt og voldtaget. Posten snakker vidt og bredt om at en landstryger må have taget hende og gjort hende ondt.

Peter og Uwe hører dem snakke sammen og Uwe bliver bange, for han har nogle nætter listet sig ud for at kigge ind ad hendes vindue. Hun var så køn synes han. Bare politiet nu ikke tror det er ham der har gjort hende noget.

Så langt kommer det dog ikke for nogle af drengene tager sagen i egen hånd. De har nemlig set Uwe lure og ved at det er ham der har dræbt den kønne pige. De henter derfor de to drenge og tager dem med i skoven til en gedigen gang tæsk for at de skal tilstå. Men ingen tilstår.

Til gengæld falder Uwe i mosen, med hænderne bundet og uden chance for at komme fri af dyndet. De andre drenge kan derfor kun se til hvordan han langsomt synker i, indtil kun Peter er tilbage. Han forsøger at berolige sin eneste ven, mens han langsomt ser ham synke under overfladen og pludselig kommer der ikke flere bobler.

Peter har givet et løfte til Uwe. En dag vil han hævne ham. Han vil opklare drabet på malkepigen og hævne Uwes nytteløse død.

Alle tror at Uwe er stukket af, fordi han dræbte den arme malkepige og hverdagen fortsætter derfor som før.

Bonden er så hård som altid og Peter lever af vand, brød og grød, mens han arbejder på livet løs. Bonden benytter hver en lejlighed til at fortælle om hvor dum han er og Peter tror ham, for han kan jo hverken regne eller læse.

En dag dag tilbyder en rekrutteringsofficer Peter at komme med til møde i Hitlerjugend, men Peter afslår, for han har ikke råd til en uniform. Han får dog posten til at sende et brev til Hitler hvori han beskriver hvor gerne han vil være med i Hitlerjugend, men Bonden vil ikke betale en uniform til ham.

Tiden går og en dag ruller en flot sort bil ind på gårdspladsen, mændene spørger efter Peter, og tager Bonden med. Mændene gør det meget tydeligt for Bondekonen at det forventes at Peter får en uniform og indrulleres i Hitlerjugend, for det har Bondekonen vel ikke noget at indvende mod?

Herfra vendes alt på hovedet i Peters liv. En ny verden åbner sig, og samtidig åbnes små skotter af genkendelse til det liv han havde med sin mor, da han var helt lille. Hvem er Peter egentlig og hvor kommer han fra?

Den nye verden betager Peter i en sådan grad at han ivres efter at dygtiggøre sig, og det hårde slid alle årene på gården har givet ham en særdeles stærk fysik.

Det her er en af de serier du bare SKAL læse

Fem krimihjerter@Annaluisasverden (her giver jeg 6 stjerner på min skala)

Har du læst den? Hvad synes du?