Roslund og Thunberg: En bror at dø for

Denne bog er anmeldt af både Per Drustrup Larsen og Jan Findal

Bagsiden af bogen:
Da Leo som fjortenårig bliver efterladt som ansvarlig for sine yngre brødre, mens hans far er i fængsel og hans mor på hospitalet, ved han, hvordan han skal skaffe penge nok til at tage sig af brødrene: Han vil maskere sig og begå sit livs første kup.

Mange år senere bliver Leo løsladt efter at have afsonet sin straf for en serie brutale bankrøverier. Nu har han ét mål, at begå den perfekte forbrydelse. Denne her gang vil han ikke involvere sine brødre. Men han begår en fejltagelse, der vækker politikommissær John Broncks’ opmærksomhed. Og det ændrer spillereglerne: hvis du trækker min bror med, trækker jeg din bror med.

Min anmeldelse:
Jeg hørte første gang om de 2 forfattere og deres unikke samarbejde på Bok & Bibliotek i Göteborg, da deres første bog Bjørnedansen udkom på svensk, og jeg nød at læse bogen, da den kom på dansk. Læs anmeldelsen af den bog på krimifan.dk HER

Læs forlaget Modtryks folder om de to forfattere om Bjørnedansen HER. Ganske kort: Roslund er forfatter med flere bøger bag sig sammen med Hellström, og Thunberg har været manuskriptforfatter på film og tv-serier, men vigtigere i denne sammenhæng er det, at han som den eneste bror af 4 ikke var med i banden Militærligaen, som dannede baggrunden for banden i Bjørnedansen. Hans voldelige far og 3 brødre blev i den og i virkeligheden dømt for et stort våbenkup og flere bankrøverier.

Bare denne indledning for at varme op til anmeldelsen af den nyeste bog, de 2 umage og alligevel matchende forfattere har lavet: En bror at dø for. Heri er faderen og de 3 brødre kommet ud af fængslet, og ene bror, Leo, planlægger et kæmpe kup, hvor han vil have familien men igen, men de øvrige brødre har bestemt sig for at stoppe med kriminalitet. Hvad vinder: loyaliteten for brødrene og familien eller beslutningen om at leve lovlydig?

Den del af bogen, der handler om kuppet, er krimihistorien, mens bogens anden del er om de fire brødres opvækst samt forholdet mellem deres forældre. Det hele hænger sammen, og nutiden er stærkt påvirket af deres barndomsoplevelser, men hvorfor går det, som det gør?

Det er en inciterende og insisterende historie! Den sætter sig på krop og sjæl med sin barske skildring af et dysfunktionel familieliv, hvor én eneste af brødrene holder sin sti ren, og ender med at skrive romaner om det. For romaner og fiktion er det – især krimidelen i denne bog, mens familieoplevelserne virker og skulle være ret tæt på virkeligheden.

Selv uden at kende Thunbergs baggrund er bogen stærk læsning – spændende og gribende, men men med viden om hans faktiske opvækst, er bogen endnu stærkere.

De to forfattere udgør et rigtigt godt makkerskab, der sammen har forløst virkelighedens traumer og kriminalitet og omdannet det hele til en fiktionsform, der bare giver en god og tankevækkende læseoplevelse. De er på en helt anden måde partners-in-crime, end Thunbergs tre brødre har været det, men ingen bøger uden de to partnerskaber, og det er heldigt for os krimilæsere, der også gerne vil har mere and bare en krimigåde!

Hvordan bogen og sagen udvikler sig, og hvad det hele ender med, må I selv finde ud af.

Jeg – Per Drustrup Larsen – giver bogen 9 skydeskivepoint på min egen blog Drustrups Bogblog – og 5 krimihjerter her:

Fem krimihjerter

Anders Roslund og Stefan Thunberg
En bror at dø for
Modtryk, 2017
410 sider

_______________________

ANMELDELSE AF JAN FINDAL

”En bror at dø for” af Roslund & Thunberg

”En bror at dø for” er en svensk krimi af meget høj kvalitet. I bogens 410 sider får man et helt fantastisk indblik i en familie, der er præget af vold og kriminalitet gennem mange år.

Den 14-årige Leo får ansvaret for sine to mindre brødre, da faren sidder i fængsel for hustruvold, og moren som følge af volden ligger på sygehuset.

I en kortere periode klarer de tre drenge sig selv under opsyn af en beboer i den ejendom, hvor de bor. Det sker efter aftale med de sociale myndigheder.

Drengenes alenetid resulterer i, at Leo får mulighed for at begå sin første forbrydelse, nemlig et kup mod en butiksansat, der skal aflevere dagens omsætning i en bankboks.

Efterfølgende følger man drengene, da de er blevet voksne.

Bogens handling om drengenes voksenliv tager sin start, da Leo er blevet løsladt efter at have afsonet sin straf for en serie brutale bankrøverier.

Under afsoningen er han blevet venner med Sam, og sammen med bl.a. ham planlægger han at begå århundredets pengekup i Sverige. Man følger nu planlægningen, som forfatterne beskriver meget minutiøs.

Samtidig med beskrivelserne af planlægningen er der mange flashbacks til barndomstiden. Også skildringen af barndommen er meget grundig.

Beskrivelserne af de tre brødre og deres far og mor er fantastisk gode. Selv om Leo er en forbryder, der efter sin løsladelse lever og ånder for at planlægge og gennemføre sit mesterværk af et kup, udviser han også kærlighed over for sine brødre og sin mor.

Samtidig med at man følger Leo og hans to brødre, følger man også efterforskeren John Bronck, som er bror til Leos kriminelle ven, Sam. John Bronck finder ud af, at Leo har noget i støbeskeen og begynder at efterforske – mest på egen hånd -, da han finder ud af at hans bror Sam og Leo har noget at gøre med hinanden.

Leo får ikke – som han ville have gjort det i barndommen og ungdommen – overtalt sine brødre til at deltage i det kup, han planlægger at begå, men det sker alligevel utilsigtet. Det betyder at spillereglerne for forbryderen Leo og politimanden John ændres. Så nu hedder det: ”Hvis du trækker min bror med, trækker jeg din bror med.”

I lighed med bogens fine personskildringer er også miljøerne velbeskrevne.

Handlingen ses fra flere personers synsvinkel, hvilket er med til at intensivere spændingen. Og spænding er der meget af i bogen.

Det er ikke en bog, man lige ”skøjter” hen over, idet der er mange og grundige beskrivelser af personernes tanker og handlinger. Man får virkelig en indgående indsigt i menneskesindet.

”En bror at dø for” er en flot og velskrevet bog.

Fem krimihjerterModtryk 2017 – 410 sider

Findals krimiside

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Har du læst den? Hvad synes du?